Джак Ма
На снимката: основателят на Алибаба Джак Ма

Основателят на Alibaba Group Джак Ма се появи за първи път от октомври в сряда, вдигайки акциите на гиганта в електронната търговия, съобщава Global Times.

В публикувано видео бизнесменът разговаря с група учители от селски райони чрез видео връзка, разсейвайки безпокойството от необичайното му отсъствие.

Милиардерът не се беше появявал публично от 24 октомври, когато критикува регулаторната система на Китай в реч на форум в Шанхай.

Това предизвика конфликст с длъжностни лица и доведе до спиране на публичното предлагане в размер на 37 милиарда долара за финансовия филиал Ant Group.

В 50-секундното видео Ма, облечен с черна блуза, говори от стая със сиви стени, без да се уточнява точното му местоположение.

Акциите на Алибаба скочиха с над 8% в края на днешната търговия на борсата в Хонконг и с близо 85 на извънборсовата търговия на Нюйоркската фондова борса.

„Появата на Джак Ма даде на инвеститорите спокойствие след много слухове“, коментира Стивън Люнг, директор продажби в брокерска компания в Хонконг.

Въпреки че Ма се оттегли от корпоративните позиции, той запазва значително влияние върху Alibaba и Ant и ги популяризира в световен мащаб на бизнес и политически събития. Той също така продължава да е наставник на управленски талант в Alibaba Partnership, 35-членна група от мениджъри на компании.

Китай засили регулаторните мерки срещу антиконкурентното поведение в онлайн сектора и Алибаба стана обект на антитръстово разследване, започнато миналия месец от китайските власти. Компанията планира да събере поне 5 милиарда долара чрез продажбата на облигации, деноминирани в щатски долари този месец.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!