Алибаба

Белгийската разузнавателна служба наблюдава основния логистичен център в Европа на китайската компания „Алибаба“ (Alibaba) заради опасения за възможен шпионаж, съобщи Ройтерс, позовавайки се на в. „Файненшъл таймс“.

Визирайки логистичния център на компанията на товарното летище в Лиеж, службата за сигурност обяви, че работи, за да засече

„възможен шпионаж или дейности на намеса“

на китайски компании, включително „Алибаба“, информира финансовият вестник, цитиран от БТА.

„Алибаба“ отрича да е извършила каквото и да е правонарушение, се посочва в информацията.

Китайският гигант в онлайн търговията и белгийската Служба за държавна сигурност (VSSE) не коментираха новината.

„Алибаба“ е сключил споразумение с белгийското правителство през 2018 г.

да открие център за онлайн търговия, управляван от логистичното подразделение „Кaйниао“ (Cainiao), което включва инвестиции в логистична инфраструктура.

Белгийската служба за сигурност наблюдава операциите на компанията „след разузнавателни оценки“, като една от областите на подробно проучване е въвеждането на софтуерни системи, които събират чувствителна икономическа информация.

Белгийската агенция за безопасност съобщи пред „Файненшъл таймс“, че „Алибаба“ „представлява обект на внимание“ за нея, тъй като законодателството принуждава китайски компании да споделят данните си с китайските власти и разузнавателните служби.

„Алибаба“ подаде миналия месец заявка за листването на „Кайниао“ на Хонконгската фондова борса, което може да направи подразделението първото, което ще бъде отделено, откакто китайският гигант за онлайн търговия заяви тази година, че ще се преструктурира и ще обособи бизнеса си в шест отделни подразделения.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук