Иван Портних
Иван Портних Снимка: Архив

Апелативна прокуратура във Варна е започнала досъдебно производство срещу варненския кмет Иван Портних за престъпление по служба. Разследването е заради бездействието му по връщането на акциите на Пловдивския панаир на държавата, съобщи пред БНР депутатът от „Продължаваме промяната“ Стела Николова, по чийто сигнал от 2021 г. е образувано производството.

През 2017 г. Общинският съвет във Варна гласува притежаваните от съвета акции на „Пловдивски панаир“ АД да бъдат върнати в Министерството на икономиката, т.е. на държавата. Решение, което кметът Портних не е изпълнил и до днес. Последва искане от страна на Георги Гергов акциите да бъдат апортирани в неговото дружество „Пълдин туринвест“ – нещо, което е на път да се случи.

Г-н Портних и мнозинството в Общинския съвет от ГЕРБ могат още утре да предприемат действия, като внесат точка в дневния ред на свиканата сесия на ОС за връщане на акциите от “Пловдивски панаир” на държавата и по този начин да облекчат положението на кмета по отношение на това досъдебно производство, коментира Стела Николова.

Тя отправи призив и до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да нареди на своите общински съветници да върнат акциите на Пловдивския панаир на Министерството на икономиката още утре и така да приключи сагата, която отдалеч намирисва на нечисто.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук