Президентът на САЩ Джо Байдън и първата дама Джил Байдън, придружени от лорд-подполковник Едуард Томас Болито, когато пристигат на летището в Корнуол Великобритания
Президентът на САЩ Джо Байдън и първата дама Джил Байдън, придружени от лорд-подполковник Едуард Томас Болито на летището в Корнуол, Великобритания

Президентът Джо Байдън започна снощи първата международна обиколка за мандата си, като заяви: „Съединените щати се върнаха!“ пред около 1000 американски военни и техните семейства в британската военновъздушна база Милдънхол, съобщава БТА.

Байдън формулира мисията си, като заяви: „Ще дадем ясно да се разбере, че Съединените щати се върнаха и че демокрациите са единни, за да се справят заедно с най-тежките предизвикателства и проблемите, които са най-важни за нашето бъдеще. Че са решени да бъдат лидери със сила, като защитават нашите ценности и служат на нашите народи“.

Големите предизвикателства, очакващи Байдън в чужбина, бяха ясни – и президентът, и публиката му носеха маски: напомняне, че пандемията все още бушува в голяма част от света, макар че заплахата отстъпва в самите Съединени щати. „Трябва да сложим край на КОВИД-19, не само у нас, което ние правим, но и навсякъде“, подчерта Байдън.

Малко преди речта на президента източници от американската делегация разкриха, че администрацията се е договорила с „Пфайзер“ за покупката на 500 милиона дози ваксина, които ще бъдат дарени на 92 страни с ниски доходи и на Африканския съюз чрез механизма КОВАКС през следващите 12 месеца. Байдън ще обяви новината официално в реч днес преди началото на срещата на Г-7 в Сейнт Айвс, Корнуол.
Президентът заяви също, че ще отправи ясно послание към руския президент Владимир Путин, когато се срещнат следващата седмица.

„Ние не търсим конфликт с Русия. Искаме стабилни и предвидими отношения, но аз винаги съм бил категоричен: Съединените щати ще отвърнат по твърд и осезаем начин, ако руското правителство се впусне във вредни дейности“, заяви президентът.
Байдън подчерта, че е твърдо решен да възстанови трансатлантическите връзки и да преформатира отношенията с Русия след четири бурни години при президента Доналд Тръмп.

„Това е първото ми пътуване в чужбина като президент на Съединените щати. Отивам на срещата на Г-7, после министерската среща на НАТО и след това да се срещна с г-н Путин и да му кажа това, което искам да знае“, заяви Байдън под аплодисментите на войниците. Той потвърди ангажимента си към НАТО, но уточни че алиансът трябва да модернизира и разшири кибер възможностите си.

В рамките на осемдневната си обиколка Байдън ще участва в срещи на върха на Г-7, Европа и НАТО и за първи път ще разговаря лично с руския президент.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!