хората, парите

Брекзит, коронавирусът и търговските връзки може да създадат икономически затруднения, но въпреки предизвикателствата, се очаква световната икономика да продължава да расте с бързи темпове през следващите няколко десетилетия. Всъщност до 2050 г. се предвижда глобалният пазар да удвои сегашния си размер, въпреки прогнозата на ООН, че населението на света ще нарасне само със скромните 26%.

Топ 10 икономики през 2050 г., според доклада на PwC „Светът през 2050 г.“

  1. Китай
  2. Индия
  3. САЩ
  4. Индонезия
  5. Бразилия
  6. Русия
  7. Мексико
  8. Япония
  9. Германия
  10. Великобритания

Вижте пълния списък тук

Този растеж ще донесе със себе си много промени. Въпреки че може да е предизвикателно да се предвиди как точно ще се развие бъдещето, повечето икономисти са единодушни: днешните развиващите се пазари ще бъдат утрешните икономически суперсили.

Според доклада The World in 2050 на международната фирма за професионални услуги PwC, след 30 години шест от седемте най-големи икономики в света ще бъдат новопоявяващите се сега икономики, надминавайки САЩ (спада от 2-ро на 3-то място), Япония (спада от 4-то до 8-мо място) и Германия (от 5-то до 9-то място). Дори сравнително по-малките икономики като Виетнам, Филипините и Нигерия ще имат огромен скок на икономиката в съответните класации през следващите три десетилетия, според доклада.

Разговаряхме с жители, живеещи в пет страни с потенциал за хипер растеж, за да разберем какво е тяхното впечатление от настъпващите бързи промени, какви са ползите за живота на хората на тези места и предизвикателствата, с които се сблъскват.

Китай

Според БВП по паритета на покупателната способност (ПЧП), който коригира разликите в ценовите равнища в различните страни, Китай вече има най-голямата икономика в света. Азиатският гигант отбелязва огромни икономически печалби през последното десетилетие, но икономистите обещават, че това е само началото.

Големите икономически промени се случват точно пред очите на хората. „Моят дом през последните няколко години, Индустриалният парк в Сучжоу, се превърна в блестящ градски рай, пълен с  търговски центрове, паркове и ресторанти. Когато за пръв път дойдох в Китай [преди 15 години], цялата зона беше блатиста и обработваема земя, „казва Роуан Кол“ Това е много често срещана история в Китай. Цялата страна се променя. “

Промените привличат съвсем нов набор от предприемачи и хора, които търсят финансова възможност за развитие на фона на привидно неудържимия растеж на страната. Най-големият град в Китай, Шанхай, е мястото, където много новодошли правят своите първи крачки в бизнеса и производството.

Индия

Очаква се втората най-населена държава в света да отбележи значителен икономически растеж през следващите три десетилетия, средно 5% ръст на БВП годишно, според доклада, което я прави една от най-бързо развиващите се икономики в света. До 2050 г. се очаква Индия да бъде втората по големина икономика в света (изпреварвайки САЩ) и да представлява 15% от общия БВП в света. Положителните резултати от този растеж вече започнаха да оказват влияние върху жителите.

Бразилия

Тази южноамериканска държава се очаква да бъде петата по големина икономика в света до 2050 г., като се очаква да изпревари Япония, Германия и Русия. С изобилие от природни ресурси Бразилия бързо разраства икономиката си през последните няколко десетилетия, но е изправена пред предизвикателства, докато се бори с корупцията и инфлацията, които поразиха страната през последните години.

„Бях свидетел на цялата еуфория по отношение на икономиката в края на 2000-те и началото на 2010-те. В Бразилия се появи нова средна класа и страната се почувства горда със своите успехи “, казва Кайо Берсот, който е роден в Бразилия. „Но в същото време големи градове като Рио де Жанейро и Сао Пауло станаха все по-недостъпни. Стигна се до там, че чувствах, че Бразилия расте по-бързо, отколкото трябва. Нямаше достатъчно търговски коридори, железопътни линии, пътища и пристанища, за да сме в крак с този растеж. “

Мексико

До 2050 г. Мексико най-вероятно ще се превърне в седмата по големина икономика в света, като скочи с цели пет места нагоре от сегашното си 11-о място в класацията. През последните години фокусът върху производството и износа доведоха до растеж на икономиката, въпреки че настоящите икономически условия затрудняват потенциалните печалби.

„За последните 10 години икономиката в Мексико се разраства, но не толкова, колкото ми се иска и определено не толкова, колкото може“, казва пътуващият блогър Федерико Арисабалага, който живее в Пуерто Валярта. „Цената на бензина се е удвоила през последните осем години, а стойността на мексиканското песо е спаднала с около 50% спрямо щатския долар през последните 10 години. Но ако работите усилено, определено можете да се справите много добре.“

Нигерия

Една от най-големите икономики в Африка, икономиката на Нигерия е готова да напредва изключително бързо до 2050 г., при средно икономическо разрастване от 4,2% на годишна база, покачвайки се с осем места от 22-ро до 14-о място в класацията. Докато правителството се бори с корупцията, жителите имат предприемаческо отношение, което продължава да тласка страната напред. Според данните на Global Entrepreneurship Monitor повече от 30% от жителите на Нигерия са нови предприемачи или собственици на нов бизнес.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук