Общо 651 нови смъртни случаи са регистрирани в Италия от Covid-19 вчера, което е близо 20 процента по-малко в сравнение с предходните 24 часа, когато 793 души починаха от пандемията – довеждайки общия брой на починалите до 5 476 от 59138 заразени. Дневната честота на новите инфекции също се забави, като се повиши с девет процента в сравнение със средно около 15 на сто през последните две седмици.

Здравните служители предупреждават, че битката все още не е спечелена, но италианските власти за първи път предпазливо изразиха надежда за скорошно отстъпление на коронавирус.

„Числата, публикувани днес, са по-ниски от вчера. Надявам се и се надяваме намалението да бъде потвърдено тези дни“, каза снощи шефът на Гражданска защита Анджело Борели.

„Но все пак трябва да внимаваме“, предупреди той.

„Не трябва да прекаляваме, нито да придаваме твърде голямо значение на днешните данни, но това е знак, на който гледаме положително“, заяви Франческо Локатели, ръководител на италианските санитарни власти.

„Първите строги мерки за изолация бяха приети на 11 март. Очаквахме резултати след две до три седмици. Така че следващата седмица със сигурност ще бъде от решаващо значение и очакваме потвърждение, че тенденцията променя посоката си“, каза Локатели.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!