безработица, САЩ
Безработицата в САЩ взема тревожни размери

Президентът на Банката на Федералния резерв в Сейнт Луис заяви, че равнището на безработица в САЩ може да достигне 30% през второто тримесечие на 2020 г. поради прекъсвания за борба с новия коронавирус, съобщи АФП

Оценката на Джеймс Булард е, че безработицата може да бъде по-висока, отколкото при Голямата депресия и три пъти по-голяма от рецесията през 2007-2009 г. Резултатите през второто тримесечие могат да бъдат половината от стандартните.

Коментарите на Булард дойдоха, когато конгресмените от САЩ обсъждаха спешни икономически мерки на стойност 1 трилион долара или повече – число, което според Булард може да подценява необходимото.

Независимо от това, все още са отворени стари рани от икономическата криза през 2007-2009 г. за това кой и какво заслужава, дали корпорациите трябва да получат помощ и колко щедро ще бъде правителството към работниците.

Булард беше сред голямата група във Федералния резерв, която отначало смяташе, че рискът от вируса ще премине с малко икономически щети, каквото безпокойство имаше при подобни здравни страхове като ТОРС и Ебола.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!