Китай и Тайван

Напрежението между Китай и Тайван се засилва. През изминалата година се наблюдава рекорден брой набези на китайски военни самолети, изпратени в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван. В основата на това е въпросът за обединението.

Президентът на Китай Си Дзинпин каза, че „обединението“ с Тайван „трябва да се случи“ – и не изключи възможнoстта за употреба на сила за постигането му.

Китай гледа на самоуправляващия се Тайван като на отцепила се провинция, която в крайна сметка отново ще стане част от страната. Въпреки това, Тайван вижда себе си като независима държава със собствена конституция и демократично избрани лидери.

Къде е Тайван?

Тайван

Тайван е остров, който се намира на около 100 мили от брега на Югоизточен Китай. Местоположението му е в така наречената „първа островна верига“, която включва списък с приятелски настроени за САЩ територии, които са от решаващо значение за външната политика на Америка.

Защо Тайван е отделен от Китай?

Раздялата между двете се случи след Втората световна война, когато в континентален Китай имаше битки между националистическите правителствени сили и Китайската комунистическа партия.

Комунистите побеждават през 1949 г., а лидерът им Мао Дзъдун поема контрола в Пекин.

Мао Дзъдун
На снимката: Мао Дзъдун

Междувременно националистическата партия – известна като Гоминдан – избяга в близкия Тайван.

Гоминдангът

Оттогава Гоминдангът е една от най-известните политически партии на Тайван. Тя управлява острова през значителна част от неговата история.

В момента само 13 държави (плюс Ватикана) признават Тайван като суверенна държава.

Китай упражнява значителен дипломатически натиск върху други страни, за да не признаят страната.

В края на миналата министърът на отбраната на Тайван каза, че отношенията с Китай са най-лошите от 40 години насам.

Може ли Тайван да се защити?

Китай може да се опита да постигне обединение с невоенни средства, като укрепване на икономическите връзки.  Ако се стигне до военна конфронтация, китайските въоръжени сили биха смазали тези на Тайван.

Съотношение на силите между Китай и Такван

Китай харчи повече, от която и да е страна с изключение на САЩ, за отбрана и може да използва огромен набор от възможности, от военноморска мощ до ракетни технологии, самолети и кибератаки.

В открит конфликт някои западни експерти прогнозират, че Тайван може в най-добрия случай да се стреми да забави китайската атака, да се опита да предотврати кацането на брега на китайски десантни сили и да нанесе партизански удари, докато чака външна помощ.

Тази помощ може да дойде от САЩ, които продават оръжие на Тайван, въпреки че Вашингтон има официална политика на „стратегическа неяснота“.

С други думи, САЩ умишлено не са наясно дали и как биха защитили Тайван в случай на атака.

В дипломатически план САЩ се придържат към политиката на „един Китай“, която признава само едно китайско правителство – в Пекин – и има официални връзки с Китай, а не с Тайван.

Влошава ли се ситуацията?

През 2021 г. Китай засили натиска, като изпрати военни самолети в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван. Това е самообявена зона, където чуждестранните самолети се идентифицират, наблюдават и контролират в интерес на националната сигурност.

Тайван направи публично достояние данните за нахлуването на самолети през 2020 г.

Броят на отчетените самолети достигна своя връх през октомври 2021 г. с 56 нахлувания за един ден.

Защо Тайван е важен за останалия свят?

Икономиката на Тайван е от голямо значение. Голяма част от ежедневното електронно оборудване в света – от телефони до лаптопи, часовници и игрови конзоли – се захранва от компютърни чипове, произведени в Тайван.

Тайванската компания Taiwan Semiconductor Manufacturing Company или TSMC владее над половината от световния пазар.

ТСМС/ TSMC

TSMC е така наречената „леярна“ – компания, която произвежда чипове, проектирани от потребителски и военни клиенти. Това е огромна индустрия, която струва почти 100 милиарда долара (730 милиарда британски лири) през 2021 г.

TSMS

Китайското поглъщане на Тайван може да даде на Пекин известен контрол върху една от най-важните индустрии в света.

Притеснени ли са тайванците?

През октомври тайванската фондация за обществено мнение попита хората дали смятат, че в крайна сметка ще има война с Китай. Почти две трети (64,3%) отговарят, че не го правят. Отделни изследвания показват, че повечето хора в Тайван се идентифицират като тайванци – приемайки ясно различна идентичност.

Проучванията, провеждани от Националния университет Ченгчи от началото на 90-те години на миналия век, показват, че делът на хората, които се идентифицират като китайци е намалял и че повечето хора смятат себе си за тайванци.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук