руските туристи

Предстои да бъде взето решение как ще се случват нещата до края на лятото за руските туристи в България, за които полетите са спрени. Институциите трябва да съдействат. Това коментира пред БНР Галин Георгиев, заместник-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА).

„Винаги очакваме от държавните институции да помогнат в такива моменти на бизнеса. Беше абсолютно неясно какво следва в отношенията ни с Русия след шпионските скандали, след спирането на полетите за Бургас“, заяви той.

Според него на дипломатическо равнище би следвало да се предприемат „стъпки и действия, да не би България да остане извън възможния списък на страните, с които ще се възобнови авиацията“.

Притеснително е, че през последните години самите туристи намаляват, пътуват повече хората със закупени ваканционни имоти у нас. На фона на това Германия и Великобритания по последна информация отлагат всички полети след началото на юли, до края на юни се предполага, че няма да има полети от тези две дестинации, а те са основни за България.

Прогнозата на експерта е, че може да се наложи да се разчита на съседните държави – Румъния, Украйна, Молдова, Беларус.

Припомняме, че в началото на месеца стана ясно, че Русия е спряла част полетите на руски туристи за България. Като неофициална причина беше посочено, че това е заради скорошния шпионския скандал и попадането на страната ни в списъка с неприятелски държави.  Интересна подробност е, че Моска анулира полетите до България, но не и до Англия, както и до останалите „враждебни“ държави като САЩ, Полша, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Великобритания, Грузия, Украйна и Австралия.

Отделно от това имаше и призив на руския политик Владимир Жириновски, който поиска държавата официално да забрани купуването на имоти в България, както и пътуванията до страната ни с туристическа цел.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук