море, плаж

Русия спира полетите на руски туристи за България, алармираха от Регионалната туристическа камара. Причината е напрежението София – Москва, причинено от скорошния шпионския скандал и попадането на страната ни в списъка с неприятелски държави. 

Интересна подробност е, че Моска анулира полетите до България, но не и до Англия, както и до останалите „враждебни“ държави като САЩ, Полша, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Великобритания, Грузия, Украйна и Австралия.

Конкретния повод за мерките към нашата страна е призив на руския политик Владимир Жириновски, който поиска държавата официално да забрани купуването на имоти в България, както и пътуванията до страната ни с туристическа цел.

„Полетите им за Бургас за месец май са отменени, като следваща дата не е поставена. Също така имаме информация от руски граждани, че в момента нашето посолство не издава визи за България. Визи се издават само за смесените бракове“, заяви Христина Славова от Бургаската регионална туристическа камара пред Тravelnews.

Досега се осъществяваше по един полет седмично от края на март. Туроператорите имат информация от руски граждани, че в момента българското посолство в Москва не издава визи. Такива се поставят само за смесените бракове.

По думите й втори сезон без руски туристи ще бъде пагубен. Наскоро германските и британските туроператори анулираха почивките до България за началото на летния сезон през май и юни, заради все още неясните мерки във връзка с пандемията.

Припомняме, че в края на април България беше поставена в списъка с неприятелските на Русия държави. Новината бе обявена във вечерното предаване „60 минути по горещите следи“ ТВ канал „Россия 1“. България е добавена към вписаните САЩ, Полша, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Великобритания, Грузия, Украйна и Австралия.

Причината са събитията от последните седмици, когато българската прокуратура съобщи за руска връзка с 4 взрива в складове и производствени помещения на заводи за утилизация на взривни вещества, производство на оръжие и боеприпаси, станали в последните 10 години.

След избухването на скандала, посолството на САЩ излезе с официална позиция, че подкрепя България и застава заедно с нея срещу злонамерени действия на нейна територия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук