Посолството на САЩ в София

„България е приятел, съюзник в НАТО и стратегически партньор. Ние твърдо подкрепяме суверенитета на България и още веднъж заставаме заедно с нея срещу злонамерени действия на нейна територия“, това посочват в изявление от Посолството на САЩ у нас. То се появи на профилите на посолството в социалните мрежи „Фейсбук“ и „Туитър“

Въпреки, че не е посочен конкретен повод за изявлението, е ясно, че то е във връзка с  разразилия се скандал след обвинения на Прокуратурата, че руски интереси стоят зад четири експлозии в складове за боеприпаси у нас. От Държавното обявиха четири такива случая, при които е забелязано сходство. Те са станали през последните 10 години. Заподозрени са шестима руски граждани, пребивавали у нас във времето около взривовете и опита за отравяне на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

След изявлението на Прокуратурата, външният министър Екатерина Захариева уведоми руския посланик Елеонора Митрофанова, че пом.-военният аташе на руското посолство в София трябва да напусне страната до 5 май.

От Министерството на външните работи, също така обявиха, че „България поиска правоохранителните органи на Русия да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, за да може да бъдат разкрити извършителите и предадени на съд“.

От Москва отговориха сдържано, че ще съдействат по установения ред, съгласно договореностите между България и Русия в тази връзка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук