Сняг блокира пътищата
Сняг блокира пътищата

В девет от общините на територията на област Шумен се обявява бедствено положение. Това реши на свое заседание Областният щаб за изпълнение на областния план за защита при бедствия под ръководството на областния управител проф. Добромир Добрев, съобщиха от областната администрация.

Съгласно заповедта на областния управител в бедствено положение са общините Каолиново, Нови пазар, Каспичан, Никола Козлево, Венец, Хитрино, Смядово, Велики Преслав и Върбица през следващите 24 часа, считано от 10:00 часа днес. На заседанието присъства и кметът на община Шумен проф. Христо Христов.

За община Шумен решението относно обявяване на бедствено положение ще бъде взето по-късно днес след анализ на ситуацията.

Нарушаване на електроснабдяването има във всичките десет общини поради аварии в електропреносната мрежа. Все още екипите на „Електроразпределение Север“ не са достигнали на място и не са установени мащабите на пораженията по мрежата. По първоначална информация без електрозахранване са голяма част от общините Каолиново, Никола Козлево, Нови пазар, Върбица, част от селата от община Шумен без град Шумен. Вследствие на това има проблеми и с водоподаването. Много са населените места без вода, екипите на дружеството все още не могат да оценят състоянието на съоръженията.

В момента град Шумен е без вода поради проблем с подстанция 1300. Екипите на „Електроразпределение Север“ и на „Водоснабдяване и канализация“ – Шумен започват работа за максимално бързо възстановяване на щетите, посочват от областната управа.

По отношение на пътищата сериозен проблем създават голямото количество паднали дървета и клони по основните пътни направления, което е пречка за тяхното бързо разчистване и пускане за движение. Съвместно с екипите на държавните горски и ловни стопанства на Североизточното държавно предприятие се създава организация и започва бързото премахване и отстраняване на дърветата от пътя.

На този етап затворени за движение са пътищата Шумен-Силистра, Шумен-Разград, въведено е временно ограничение на движението по Ришкия проход за тежкотоварни автомобили с маса над 12 тона. Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили с маса над 12 тона по автомагистрала „Хемус“ в посока към Варна. Ограничено е движението по третокласната пътна мрежа в област Шумен за всички моторни превозни средства.

Бедствено положение е обявено и в област Разград заради усложнената зимна обстановка, съобщи БТА. То е обявено със заповед на областния управител Владимир Димитров поради продължителния интензивен снеговалеж, бурен вятър и снегонавявания, както и заради затворената републиканска и общинска мрежа в цялата област. Срокът за действието му е три дни, до 10:30 ч. на 29 ноември.

Над сто са към момента населените места в областта без електроснабдяване. Има и много паднали дървета по републиканската и общинска пътна мрежа, както и по улиците в населените места в региона, каза Атанасов. По думите му е създадена организация за отстраняването и премахването на дърветата съвместно с общинските администрации и екипите на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

След отваряне на пътната мрежа ще започне и работата на екипите на електроразпределителното дружество за възстановяване на авариите по електропреносната мрежа, посочи още експертът. Той добави, че дирекциите за социално подпомагане, болниците в региона, Спешна помощ и другите отговорни институции са предприели мерки за осигуряване на помощ за бедстващи, бременни, болни и нуждаещи се от хемодиализа. Заради бедственото положение затворени ще останат училищата в областта.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук