Теменужка Петкова
на снимката: Министърът на енергетиката на Република България Теменужка Петкова

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е изкупил задълженията на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“, които са изчислени на близо 100 млн. лв, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол.

Задълженията са свързани с доставка на природен газ за периода февруари – август 2018 г.Срещу прехвърлените вземания БЕХ се задължава да плати посочената сума на „Булгаргаз“ в срок до 28 август 2019. При неплащане на сумата се начислява неустойка в размер на 2,6% годишно върху неизплатената в срок сума до датата на окончателното плащане. Енергийният министър обясни, че в момента са в ход преговорите между БЕХ и „Топлофикация София“ по отношение условията на договора за вземания. Въпросните дългове започват да се трупат от 2002 насам, като столичното топлофикационно дружество е най-големият клиент на „Булгаргаз. Близо 40% от приходите и от потреблението на природен газ се използват именно от „Топлофикация София“.  Петкова допълни, че основната роля на БЕХ е да подпомага своите дъщерни дружества именно чрез подобно осигуряване на финансови средства.

В последните няколко месеца около Българския енергиен холдинг се сипят новини, които сякаш никой не забелязва. Холдингът самоотвержено се втурва да спасява дружество след дружество и увеличава със стотици милиони парите, които налива уж като заеми в подопечните си компании. Последният финансов отчет на БЕХ показва, че инвестициите в дъщерни, асоциирани и съвместни предприятия надхвърлят 2.6 млрд. лв., като от тях заемите са за почти 2 млрд. лева. Кога и дали изобщо дружествата ще успеят да върнат парите, не е ясно. Става въпрос за форма на вътрешно кредитиране чрез сложни финансово-счетоводни маневри, което в крайна сметка се поема от данъкоплатците.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук