БЕХ

Българският енергиен холдинг (БЕХ) подаде жалба срещу решение на Европейската комисия от 17.12.2018 г. относно наложената глоба от 77 млн. евро.

БЕХ и дъщерните му дружества не приемат заключението на Европейската комисия, че са злоупотребили с господстващо положение на българския газов пазар, съобщиха от холдинга.

Жалбата цели отмяна на Решението на Европейската комисия и на наложената глоба.

През декември Брюксел наложи глоба на БЕХ, неговото дъщерно дружество за доставка на газ „Булгаргаз“ и неговото дъщерно дружество за газова инфраструктура“Булгартрансгаз“ („групата БЕХ“).

Причината за глобата – блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС.

КАЗУСЪТ

Глобата е резултат от наказателна процедура, образувана заради жалба на „Овергаз“ от 2011, за това, че на компанията е отказан достъп до газопреносната мрежа. Разследването започна през 2013, а през 2015 ЕК формулира подозренията си за нарушение и оттогава текат преговори между Брюксел и София.

На 24 ноември 2017 Народното събрание реши България да не признава вина по този казус, но след приключилия междувременно със споразумение спор на ЕК с „Газпром“,  депутатите взеха ново решение.

На 19 юли те възложиха на  министъра на енергетиката Теменужка Петкова да предприеме действия за постигането на споразумение по т.нар. газово дело на Европейската комисия (ЕК) срещу „Булгаргаз“.

РЕАКЦИЯТА

Решението на Комисията предизвика бурни реакции сред опозиция и други политическите фигури у нас, както и силно обществено недоволство, защото глобата трябва да бъде платена от джоба на данъкоплатците.

Тогава премиерът Борисов заяви, че санкцията няма да се плати с пари на граждани, а пък министърът на енергетиката Теменужка Петкова беше готова отново да хвърли оставка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук