Генералният директор на медийната компания „Дойче Веле“ Петер Лимбург смята, че блокирането на сайта на ДВ и на някои други медии в Беларус е акт на отчаяние от страна на беларуските власти.

„Претенцията към ДВ е абсолютно нелепа. Г-н Лукашенко показа, че нищо не му е чуждо в борбата срещу собствения му народ, за да остане на власт“, се казва в изявлението на Лимбург.

„Активното използване на независими медийни ресурси ясно показва, че хората в Беларус вече не вярват на контролираните от държавата медии. Протестираме срещу блокирането на нашите ресурси, тъй като хората там имат право на обективна информация за ситуацията в страната си“, заяви още Лимбург.

Минск коментира така блокирането на новинарски ресурси.

Министерството на информацията на Беларус съобщи, че решението за блокиране на сайтовете на ДВ, „Настоящего времени“ и „Нового часа“ е взето във връзка с разпространението на линкове към материали, считани за екстремистки в страната.

Първият заместник-министър на информацията Андрей Кунцевич, цитиран от БелТА, се позовава на „пряката забрана за разпространение на хипервръзки към такива материали“ в съответствие с член 38 от Закона за средствата за масова информация.

„Министерството на информацията, в рамките на предоставените му правомощия, ще продължи да следи за спазването на националното законодателство и възнамерява да продължи да взема решения, насочени към защита на информационното пространство на страната“, добави беларуският служител.

За блокирането на уебсайта на ДВ в Беларус първоначално съобщиха потребители на социалните мрежи на 28 октомври. При опит за отваряне на уебсайта ДВ чрез „Белтелеком“ в браузъра се появява лента със съобщение за блокирането. Ресурсът е недостъпен и от мобилни устройства.

В прессъобщение на ДВ, публикувано на 29 октомври, се отбелязва, че в началото на 2021 г. медийната компания значително е разширила линията си от информационни продукти за Беларус, за да осигури медийна подкрепа за събития, свързани с пробуждането на гражданското общество в тази страна.

„ДВ превърна борбата срещу цензурата в един от основните си принципи и последователно се застъпва за това хората по света да получават информация, която е от значение за тях. В много страни държавният контрол върху инфраструктурата води до цензура или пълно блокиране на информацията“.

В документа се съобщава също, че през последните десет години ДВ е използвала Psiphon – система за заобикаляне на цензурата, която функционира чрез мрежа от различни прокси сървъри.

„Благодарение на тази технология потребителите в страни като Китай и Иран имат достъп до информация от надеждни източници“, се казва в прессъобщението на ДВ.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук