Политическата криза в България беше широко отразена в западни медии като Политико, АФП, Ройтерс, Евронюз, Тагесшау и др. След като Трифонов оттегли проектокабинета си, заради отказа на т.нар. „протестни партии“ да го подкрепят още преди самото гласува, това доведе до безпрецедентна ситуация. Която пък наложи свикването на два председателски съвета в Народното събрание, за да бъде взето рашение как да се процедира занапред.

„Политико“: Шоуменът Трифонов води България към трети избори на фона на политическа безизходица

Трифонов преодоля вълна от обществено недоволство от корупцията и силата на мафията и спечели изборите през юли, но оттогава се мъчи да се представи като метлата, която ще изчисти проблемите на държавата, особено в съдебната система.

Антикорупционните партии, които са най-тясно свързани с големите улични протести, провели се през миналата година, са скептични по отношение на  предложения кабинет на Трифонов и не желаят да го подкрепят.  Социалистическата партия също оттегли подкрепата си, заради предложения кандидат на Трифонов за вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Въпреки че е на второ място в гласуването, ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов също няма широката подкрепа, необходима за изграждането на мнозинство.

Тъй като Слави Трифонов и Бойко Борисов не могат да съставят правителства, президентът Румен Радев, съюзник на социалистите, има правомощия да призове трета страна да опита. Ако това не успее, тогава на хоризонта ще се появят нови избори. Междувременно България се управлява от служебни министри, назначени от Радев.

„Тагесшау“: България потъва в политически хаос

Слави Трифонов, популярен телевизионен водещ и ръководител на новата протестна партия „Има такъв народ“ (ИТН), хвърли политическата бомба от собствения си телевизионен канал. Той няма да представи екипа си за правителство на малцинството пред парламента за избор. Той въобще няма да предлага за гласуване на депутатите „никакъв кабинет“.

Още в началото основателят на партията Трифонов отхвърли формирането на коалиционно правителство. Той настоя за създаване на правителство на малцинството с 65-те членове на неговата партия в 240-местния парламент.

Само един ден след изборите Трифонов изуми останалите партии и населението, като представи пълен екип за правителство на малцинството, което другите партии трябваше да подкрепят, преди да са налице окончателните резултати от изборите. Това не беше особено добре прието от двете по-малки партии за граждански права. „Демократична България“ и „Изправи се, България!“ и ги отдалечи от Трифонов.

Трифонов не се кандидатира за парламента и също отказа да стане глава на правителството. За най-високата държавна длъжност той беше предложил 44-годишния Пламен Николов, който доскоро беше управител на компания, специализирана в оборудване за плуване и е в парламента от април. Николов предизвика доста вълнение през последните няколко дни с рязка промяна в автобиографията му.

След отказа на Трифонов според конституцията президентът Радев ще даде на втората по големина фракция в парламента мандат за съставяне на правителство, дясната партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов. Но Борисов вече беше обявил, че този мандат ще бъде върнат незабавно. Нито една от другите партии не иска да прави коалиция с него.

Проучванията на общественото мнение обаче не показват, че ако трябва да се проведат други избори, ще има значителна промяна във вътрешнополитическия баланс на силите.

Евронюз: България в политическа криза, безпрецедентна от края на комунистическия режим

България все по-упорито се насочва към третите си общи избори за годината, след като победителят в гласуването през юли не успя да постигне коалиционна сделка, се казва в коментар на Евронюз.

Президентът Румен Радев вече може да призове другите партии да се опитат да съставят правителство, но Трифонов, сатиричен водещ и певец без политически опит, вече обяви, че няма да подкрепи нито една от тях.

Ако този сценарий бъде потвърден, това ще бъдат третите избори за годината в източноевропейската страна, потопена с месеци в политическа криза, безпрецедентна от края на комунистическия режим.

Това може да съвпадне и с президентските избори, които трябва да се проведат през есента. Радев, пламенен противник на Борисов, се кандидатира за нов мандат и ще бъде подкрепен от ИТН. Това беше казано от самия Трифонов в изненадващо изявление във вторник.

АФП: Трифонов попари надеждите за формиране на правителство в България

Слави Трифонов попари надеждите за постигане на съгласие по списък с ключови реформи и формиране на правителство, което да ръководи страната. Печелившата партия от последните избори в България оттегли предложения си кабинет във вторник, след като не успя да получи достатъчна подкрепа за одобрение от парламента, тласкайки страната към поредния вот. Така коментира случващото се в политическия живот в България АФП.

Тъй като ИТН се провали, ново предсрочно гласуване – третото тази година – се очертава все повече в най-бедната и най-податлива на корупция държава-членка на ЕС, което удължава дълбоката политическа криза, твърди АФП.

Ройтерс: Политическият вакуум в България я отдалечава от еврозоната, фонда на ЕС и справяне с COVID-19

Радващата се на най-голяма подкрепа партия в България се отказа от усилията да ръководи правителство на малцинството във вторник след тънката като бръснач победа на парламентарните избори миналия месец, увеличавайки перспективата за нови избори по-късно тази години, коментира Ройтерс.

Партията не успя да спечели подкрепата на своите потенциални съюзници, две малки антикорупционни партии, след като отказа да подпише политическо споразумение с тях и предложи министри, които според тях са негодни за борба с корупцията на високо равнище в най-бедната държава-членка на Европейския съюз.

Неуспехът на ИТН увеличава перспективите за нови избори тази година, създавайки политически вакуум, който може да попречи на способността на България да се справи с очакваната нова вълна на COVID-19 или да се възползва от фонда на ЕС за възстановяване от коронавируса, коментира Ройтерс.

„Настоящата липса на яснота по отношение на многогодишна политическа програма, за която едно постоянно правителство е от решаващо значение, прави икономиката по-уязвима на фона на здравната криза.Несигурността може допълнително да повлияе на графика за присъединяване към еврозоната“, казва Денис Шен, анализатор от рейтинговата агенция Scope.

Според конституцията ще има още два опита за формиране на правителство от други партии, но анализаторите казват, че шансовете им за успех изглеждат ограничени, заключава Ройтерс.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук