Афганистански джамии
Снимката е илюстративна.

Ако това, което народът казва, че прозрението е първият начин за подобряване, е вярно, тогава германските експерти по сигурността все още са в началните етапи.

Защото те далеч не разбират провала в Афганистан. Войната беше грешна. Това трябва да е очевидно. Това струва трилион долара, продължи почти 20 години и 50 000 афганистански цивилни са убити.

Радикалните ислямисти талибаните контролират за пореден път голяма част от страната. Терористичната организация Ал Кайда се реорганизира в други страни. Надеждата, че демокрацията и правата на човека могат да бъдат изнесени, също не се сбъдна. Още двадесет години намеса нямаше да промени малко.

Няма самокритичен дебат

Тези, които не искат да признаят тези факти, бягат в илюзии. Казва се, че не войната е грешна, а изтеглянето на американски войници. Норберт Рьотген, председател на комисията по външни работи на германския Бундестаг, дори говори за „първото голямо външнополитическо бедствие“, възникнало от „погрешното решение“, взето от американския президент Джо Байдън. Предшествениците на Байдън, Барак Обама и Доналд Тръмп, искаха да напуснат Афганистан възможно най-скоро. Само тези, които искат да бъдат изненадани, за да могат да прехвърлят вината за последствията, сега са изненадани от оттеглянето.

Тъй като разполагането на Бундесвера винаги е било одобрявано от голям парламентарен съюз – ХДС/ХСС, либералдемократите и мнозинство от социалдемократите и Зелените – самокритичен дебат по този въпрос остава изключен. Обсъжда се допустимостта на депортациите, съжалява се за наистина плачевната съдба на афганистанския народ, приемането на местен персонал, който е работил с германските въоръжени сили, и който сега се страхува от отмъщението на талибаните. Едно е ясно: жалкият резултат, който НАТО остави след себе си, не трябва да води до прекратяване на всички задължения в областта на политиката за развитие и хуманитарните дейности .

Кибервойната отдавна е по-опасна от тероризма

Но горчивият опит на Запада в Афганистан също ни учи, че политиката на сигурност трябва да бъде преосмислена. Военните интервенции на старата школа едва ли са ще допринесат за световния мир. Корея, Виетнам, Афганистан, Ирак, Либия, Судан, Мали: резултатите не са много обнадеждаващи. Въпреки това въпросът за военното оборудване се върти около танкове, подводници, изтребители и картечници. Изпращането на фрегатата „Бавария“ в Индо-Тихоокеанския регион за възпиране на Китай е направо объркващо в своята символика.

Американските тайни служби предполагат, че кибервойната отдавна е по -голяма опасност от тероризма. Изкуствен интелект, дронове, хакери, лаптопи, вируси – това са ключовите думи, които трябва да бъдат в центъра на бъдещия дебат за сигурността. Страни като САЩ, Китай, Русия, Северна Корея, Иран и Израел инвестират милиарди долари, за да бъдат подготвени за войната с копчета на клавиатура.

Тревожно число стана известно преди няколко дни. Кибер атаките удариха компании в Германия със сила, която застрашава самото им съществуване. Щетите миналата година възлизат на 223 милиарда евро . Бюджетът за отбрана тази година е 46,9 милиарда евро./БГНЕС

Текстът е публикуван във в. „Тагесцайтунг„, заглавието е на редакцията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук