Предколедните преговори в Москва (Русия и Беларус честват Рождество на 7 януари) между президентите Путин и Лукашенко са зациклили, става ясно от сайта на Президентството на Беларус. Четиричасовите разговори не са довели до нищо. Фонът им са икономическите проблеми между двете държави, митническите ограничения, цените на енергосуровините.

Същността обаче е друга – настояването на Кремъл за още по-тясна военна и политическа интеграция в рамките на ОНД като образ на нов Съветски съюз срещу стопански отстъпки за Белорус.

По този повод преди заминаването си за визитата Лукашенко заяви, че светът е голям и страната му може да си намери и други партньори.

Естествено е, че Лукашенко не гори от желание  да се превърне от държавен глава в губернатор на Москва, на който във всеки миг могат да посочат вратата. Белоруските олигарси също не горят от желание да превеждат печалбите си на други и формално да си останат мултимилионери – обаче по специален щат и заплата при руските. Най-сетне за изминалите години в Белорус, макар и постепенно, започна да се формира национално самосъзнание.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!