Евгений Кънев
на снимката: Икономистът Евгений Кънев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг икономистът Евгений Кънев коментира развитието на икономиката на България през 2018 г. и направи прогнози за следващите 12 месеца. Той определи като забележително, че само за 11 години стандартът на живот на населението ни е нараснал с 24%, като за миналата година е 50% от средноевропейския.

Кънев бе категоричен, че в София гражданите са равнопоставени в това отношение на европейците, но разликата с провинцията се задълбочава. Причината за това е неравномерното разпределение на благата, произведени благодарение на добрия икономически растеж на страната ни, което е характерно в една пазарна икономика.

„Виждаме, че самата структура – демографска, образователна, съотношение град-село се променя и това също има отношение към това, когато говорим как на българина, като средно понятие, как му се повишава стандартът на живот. Явно е, че някои хора, например в София, която вече има средноевропейски начин на живот, живеят по един начин. По съвсем друг начин е в провинцията, където няма работа, няма търсене на стоките, има лоша инфраструктура, по-малко възможности, по-малко бизнес, по-малко растеж, по-ниски доходи.”

Основна причина за това е и емиграцията на най-младите и най-образовани българи, които избират да заминат в друга държава, вместо да работят за икономиката на родината си, която е инвестирала в тях.

Икономистът прогнозира, че икономиката на страната ни ще забави растежа си през следващата година. Основна причина за това е цялостното забавяне на световната икономика. България ще се влияе от външни фактори като цените на петрола и търговските войни, които води американският президент, но и от вътрешни фактори като задаващите се избори.

Нужни са спешни реформи в администрацията, съдебната система и данъчната политика, за да започне България отново да привлича сериозни чуждестранни инвестиции, от които икономиката се нуждае, за да расте, категоричен бе експертът. По негови думи е ключово имиджът на страната ни сред търговските й партньори да се подобри, за да бъде преобърната тенденцията за намаляващи инвестиции.

Какво ще се случи през 2019 г. с българската и европейската икономика четете по-късно в цялото интервю с икономиста Евгений Кънев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!