Владимир Путин и Александър Лукашенко
на снимката: президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко

Беларус смени Русия като основен доставчик на нефт. Бившата съветска република започна да получава петрол от Норвегия.

Първите количества норвежки нефт са доставени през литовското пристанище Клайпеда в беларуската рафинерия „Нафтан“. Договорени са общо 86 хиляди тона. Първата пратка е била от 59 цистерни с 3.5 хил. тона.

Дотук се стигна след провала на преговорите между Минск и Москва. В резултат на това Русия спря да подава петрол към съседния си Беларус. По-късно руските власти частично подновиха доставките, но беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че ще търси алтернативни източници.

Беларус получи оферти от Украйна, Полша, Литва, Латвия, Естония, Казахстан и Азербайджан, а в петък Лукашенко обяви, че преговаря за петролни доставки и със САЩ, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

„Ройтерс” припомня, че Европа получава 10% от нефта си през транзитната връзка, известна като тръбопровода „Дружба”, по който могат да се доставят повече от 1 милион барела на ден за страни, сред които Германия, Полша, Словакия, Унгария и Чехия.

Москва и Минск имаха няколко петролни и газови разногласия през последното десетилетие, заради „любовно-омразните” отношения между президентите Владимир Путин и Александър Лукашенко.

Двамата многократно са си „играли” с идеята за политическа интеграция на страните, но автократичният беларуски лидер, който дойде на власт през 1994г., в крайна сметка, винаги се е отказвал от тази идея.

В продължение на много години Русия намалява субсидиите за Беларус и сега продава нефт и газ на бившата си съюзническа страна на цени, близки до международните.

Беларус изнася около 12 милиона тона нефтопродукти годишно, предимно за Украйна и Полша.

През първите 11 месеца на 2019 г. вносът от Беларус представлява 35% от пазара на дизелово гориво в Украйна и 36% пазара на бензин.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!