Мария Колесникова

Един от лиедрите на опозицията в Беларус, Мария Колесникова , е била вкарана в микробус от маскирани мъже в Минск, след което превозното средство е потеглило в неизвестна към този момент посока. Това разказват свидетели, съобщават местните медии, цитирани от Би Би Си.

Полицията обаче отрече задържането на Мария Колесникова в белоруската столица, съобщава агенция Интерфакс.

Колесникова е една от трите жени, които обединиха сили, за да предизвикат действащия Александър Лукашенко на президентските избори през август.
Масови вълнения последваха преизбирането му на фона на твърденията за фалшифициране на изборите.

Коя е Мария Колесникова?

Колесникова беше член на Координационния съвет, създаден от опозицията, за да осигури смяна на властта. Правителствените власти започнаха наказателно дело срещу опозиционните лидери, заявявайки, че „създаването и дейността на Координационния съвет са насочени към завземане на държавната власт и към увреждане на националната сигурност“.

Тя е последната от трите жени, обединили сили срещу Лукашенко, която остана в Беларус. Вероника Цепкало и кандидатът за президент Светлана Тихановская напуснаха страната скоро след гласуването.

В неделя бяха арестувани още стотици хора

Най-малко четирима души са загинали, а стотици са ранени, след като властите се опитват да смажат опозицията и да спрат антиправителствените протести.

Лидерите на ЕС не признават резултатите от изборите и са се съгласили да наложат санкции срещу Беларус.

Лукашенко – който е на власт от 1994 г. – обвини западните държави в намеса във вътрешната политика на страната му. В понеделник Кремъл обяви, че ще посети Москва за преговори „през следващите дни“.

Русия е близък съюзник на режима на Лукашенко.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!