Нова мрачна тенденция за българската действителност: от 2016 г. до сега убийствата на жени в следствие на домашно насилие от страна на партньорите им се увеличава с 50%, сочат официалните данни на МВР.

През 2016 г. смъртта си от ръката на любимия намират 22 жени, година по-късно броят им е 27, а само за 2018 г. убитите съпруги и приятелки са вече 33.

Това се случва в държавата, в която депутатите отказаха да защитят представителките на нежния пол, с документ, който бе приет от почти всички европейски държави.

В мрачната статистика не са включени изнасилванията, побоите или вербалният тормоз, които десетки жени са принудени да търпят всеки ден от страх да потърсят помощ заради по-тежки последствия.

Най-честият мотив за убийствата от страна на партньорите е ревност. Такава е посочената причината за над половината от убийствата на жени през 2018 г. Същата година 28 жени са пострадали тежко или са били инвалидизирани вследствие на домашно насилие, сочат данните на МВР, поискани от „Медиапул“ по Закона за достъп до обществена информация.

По данните на ведомството всички извършители на подобни криминални прояви са разкрити, а шестима от мъжете, убили жената до себе си през миналата година, вече са с произнесена осъдителна присъда.

Въпреки високия процент разкриваемост и все по-тежките наказания, жертвите на домашно насилие все повече се увеличават, като те не са само от женски пол – през
2018 г. четирима от нападателите са се самоубили, което увеличава броя на загиналите от домашното насилие до 37 души.

ПРОМЕНИТЕ

През ноември миналата година парламентът прие на първо четене мащабни промени в Наказателния кодекс (НК), които трябва да адресират проблема с насилието срещу жени.

Целта е да се създадат нови престъпни състави, които изрично уточняват, че посегателството е извършено „в условия на домашно насилие“. Предлага се убийство, извършено „в условие на домашно насилие“, да се наказва с най-малко 15 години затвор. Сега минимумът за убийство е 10 години затвор.

В повечето от случаите на убийства на жени се квалифицират като по-тежки случаи (предумишлени, в условия на рецидив, с особена жестокост и др.) и наказанията пак започват от 15 години затвор.

ГЕРБ въвежда домашното насилие като специален състав и при сериозните телесни повреди, отвличането, принудата, заканата за убийство. Това също не представлява революция в правораздаването, нито се очаква особена превантивна роля.

Упражняване на психическо насилие ще се наказва с до една година затвор или пробация, което е сериозна промяна в закона, но тя води и до спорове. Как се доказва психическото насилие и дали това няма да доведе до изнудване в семейството?

Новост е и въвеждане на специален състав за психологическия тормоз, който може да доведе до 5 години затвор.

Проблемът обаче не може да се реши само със законодателни мерки. Повечето от жертвите на психически или физически тормоз у дома се страхуват да потърсят помощ отвън поради опасения, че партньорът им ще разбере и ще последват дори по-тежки последствия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук