Ерик Рубин САЩ
На снимката: Ерик Рубин, посланик на САЩ в България

Не е имало никакъв вид натиск, България сама взема решения. Това каза пред бТВ американският посланик Ерик Рубин за преговорите за нов изтребител.

Вярваме, че решението за започване на преговори с нас беше правилното, ние го аплодираме, но никога не сме упражнявали натиск, заяви американският посланик у нас, каза посланикът.

Той допълни:

Ние сме прозрачни, открити, но вярваме, че България заслужава най-добрият самолет и не крием факта, че най-добрият самолет е F-16 block 70. Категорично заявявам, че не е имало лобизъм. Правителството на САЩ наистина сме насърчавали България да модернизира армията си, но в никакъв случай не е имало натиск, категоричен е посланик Рубин.

Това, което видяхме, беше демократично гласуване в българския парламент. България купува най-новата версия на F-16, каза посланикът.

Рубин коментираи цената на изтребителите като каза, че първоначалната им стойност ще бъде по-висока за другите изтребители, които се предлагат, но тази цена включва всичко.

Цената включва и отношения със САЩ, които ще продължат с десетилетия, поясни Ерик Рубин.

Според американския дипломат вече твърде дълго България отлага закупуването на модерни изтребители. Толкова дълго, че военновъздушните сили губят способности.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук