Белгия коронавирус

Белгийското правителство облекчава мерките срещу коронавируса, въпреки нарастващия процент на инфекции в страната.

Премиерът Софи Уилмес обясни, че от 1 октомври маските ще бъдат задължителни само на места с много хора, както и в обществения транспорт и в магазините и кината. Карантинният период ще бъде съкратен от 14 на 7 дни. Тя твърди, че гражданите трябва да се научат да живеят с вируса, съобщава Би Би Си.

„Други страни предприемат по-строги мерки, като затваряне на местно или частично ниво, например Испания. Следователно трябва да бъдем бдителни. Пандемията на коронавирус все още не е приключила. Това е ситуацията. Вирусът няма да изчезне, но в крайна сметка животът трябва да бъде рестартиран „, припомня премиерът.

Данните за инфекциите са се увеличили в Белгия, а броят на положителните тестове е нараснал с 65% миналата седмица. Това налага метода на „петима души“, който се препоръчва, предвид обстановката в страната.

„В момента експертите съветват всеки да има близък контакт с максимум петима души на месец. Освен хората, с които живее. Това са хора, които можете да прегърнете, с които можете да пиете по едно питие или да хапнете заедно близо едни до друг и с които не спазвате безопасното разстояние “, казва Уилмес.

Белгийското правителство също обяви по-рано тази седмица, че от петък ще оттегли абсолютната забрана за пътуване до райони с висок риск. Разбира се, препоръката да не се пътува остава в сила.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!