струпване на хора, зараза

От днес в Белгия работят само магазините за хранителни стоки, аптеките и банките. Страната влиза във втора обща карантина в опит да спре сериозното разпространение на COVID-19. Кралството е с най-висок брой заразени с коронавирус в Европа.

Затварят се магазините, които не продават хранителни стоки, а също така фризьорските и козметичните салони. Не работят и фитнес залите, затворени са също местата за молитви. Забраняват се посещения при приятели и близки, а извън къщи е позволен контакт само с един човек. Изключения се допускат само за самотно живеещите, които могат да се срещат с двама души.

Работата от дома става задължителна, а когато това не е възможно, носенето на маска и проветряването са задължителни на работното място.

Ваканцията на всички училища се удължава до 15 ноември, след което половината ученици от вторите и третите класове на гимназиите ще учат в училище, а останалите – дистанционно.

От разстояние ще става и обучението в университетите до 1 декември – датата, на която мерките ще бъдат преразгледани, за да се реши дали карантината ще бъде удължена допълнително.

Белгийското министерство на здравеопазването съобщи, че Белгия мобилизира всички лица с медицинско образование и изпраща пациенти с коронавирус за лечение в съседни страни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!