Испанското правителство
на снимката: Карлес Пучдемон

Белгийската прокуратура ще поиска от съда да удовлетвори искането за екстрадиране на бившия шеф на каталунското правителство Карлес Пучдемон в Испания, съобщава Europa Press, като се позовава на адвоката на политиката.

Изслушванията по делото Пучдемон ще започнат в Брюксел във вторник.

„Те (белгийската прокуратура) ще поискат екстрадиция по две обвинения“, заяви адвокат Пол Бекаерт. Испания обвинява Пучдемон в бунт и присвояване на публични средства.

Той добави, че защитата на Карлес Пучдемон ще поиска допълнително време за подготовка и съдията вероятно ще отложи заседанието за началото на декември.

Испанският Върховен съд на 14 октомври осъди 12 каталунски политици, участващи в незаконен референдум за независимост и по-нататъшно обявяване на независимостта от регионалния парламент през 2017 г. Девет политици бяха признати за виновни за бунт и осъдени на от 9 до 13 години затвор. Още трима – в неподчинение, за което са осъдени на глоби.

Членът на Върховния съд на Испания Пабло Лярена в същия ден издаде европейски и международни заповеди за ареста на Пучдемон, който се укрива от испанското правосъдие в Белгия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!