При 90,93% от протоколите избирателната активност във всичките видове избори е над 50%. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев.

В момента остават близо 13 общински избирателни комисии, по отношение на които трябва да бъдат докрай обработени данните от секционните избирателни протоколи.

Единствено в изборите за кметове на районни активността е под 50%, но общо, избирателната активност като средна стойност е над 50%, приблизително около 51%.

Александър Андреев припомни, че в сравнение с избирателната активност през 2015 г., но върху 100% от обработените протоколи, активността е била 53,60%.

„Тоест и тук можем да говорим за една съпоставимост и тенденция на приблизително еднакви проценти на участие на българските избиратели в местните избори”, посочи Андреев.

Засега в ЦИК са пристигнали 87 общински избирателни комисии, за да предадат своите протоколи и решения, заедно с протоколите на секционните избирателни комисии. „Процесът по приемането на изборните книжа и материали в общинските избирателни комисии навсякъде протече в днешния ден до момента нормално, включително може да кажем, че и в София ОИК-Столична в днешния ден ще приеме изцяло всички протоколи от над 1600 секции от секционните избирателни комисии”, каза Андреев.

От ОИК София обясниха, че над 90% от протоколите са сбъркани, което допълнително затруднява броенето. А предаването на изборните книжа в зала „Арена Армеец“ беше съпроводено с дълги часове чакане. Трима души са загубили съзнание, двама са хоспитализирани. Третият е полицай, който охранява залата. Той е пожелал да остане на работното си място.

Заключението на ЦИК в деня след вота е, че първият тур на изборите за местна власт в цялата страната е протекъл нормално и без съществени нарушения.

„Нашата оценка е, че организацията в рамките на тези избори беше на много по-високо и много по-добро ниво. В тази връзка ЦИК предприе всички необходими действия, така че случаите, в които е имало забавяне или хаос в предходни избори да не се повтори”, заяви Андреев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук