Руски дипломат, когото българската прокуратура подозира, че е извършвал шпионаж, напусна България, информира външният министър на страната в понеделник.

Министерството поиска отзоваването на руския дипломат след среща с руския посланик в петък. Точните обстоятелства при напускането на дипломата не станаха ясни.

„Беше отправено искане за отзоваване към руските институции. Според информацията на външното министерство, човекът е вече е напуснал България”, се казва в съобщение на българското МВнР.

Руското външно министерство и посолството в София не са коментирали темата.

В отделно изявление в понеделник прокуратурата посочва, че е започнало разследване по сигнал от службите за сигурност. Установено е, че първият секрета в руското посолство е участвал в разузнавателни дейности повече от година.

Прокуратурата твърди, че от миналия септември дипломатът е провел конспиративни срещи с българи, включително с висш служител, който разполага с класифицирана информация от България, Европейския съюз и НАТО.

„Основната цел на срещите е била да се получи разузнавателна информация, която се счита за държавна тайна, включително чрез предлагане на материални облаги”, пише в съобщението на прокуратурата.

Държавното обвинение твърди, че са прекратили разследването, въпреки разумните основания за обвинения в шпионаж, тъй като заподозреният има дипломатически имунитет.

България, лоялен съюзник на Москва по време на Съветския съюз, сега е член на НАТО и Европейския съюз, но има тесни културни и исторически връзки с Русия, която остава най-големият енергиен доставчик на страната.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!