Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон и неговите четирима министри бяха освободени условно от съдията-следовател в Брюксел, след като сами се предадоха на белгийската полиция вчера сутринта.

Те обаче не могат да напускат белгийската територия без съгласието на съдията-следовател, трябва да живеят на постоянен адрес, лично да се явяват на всички процедури или когато са призовани от съдебните или полицейските власти, гласи решението, което не подлежи на обжалване.

Предстои петимата да се явят пред Камарата на съвета, която е първата съдебна инстанция в Брюксел, в срок от 15 дни.

Същият срок отнема и втората съдебна инстанция, а след нея има възможност и за обжалване пред Касационния съд, който трябва да вземе решение също в рамките на 15 дни.

Те са призовани да се явят пред белгийски съд на 17 ноември.

Окончателното решение трябва да бъде взето в срок от 60 дни, в краен случай 90, според директива на Европейския съюз.

Припомняме, че Пучдемон и четирима от бившите му министри избягаха в Белгия миналата седмица след като бяха отстранени от власт заради незаконното обявяване на независимост в североизточната испанска област Каталуния.

Други осем от министрите на Пучдемон бяха арестувани в Мадрид.

Пучдемон писа в акаунта си в Twitter на холандски език вчера, че е „готов изцяло да сътрудничи на белгийското правосъдие след издаването на европейската заповед за арест, издадена от Испания“.

По-рано обаче брюкселският му адвокат каза, че неговият клиент смята да се бори срещу екстрадиране в Испания, без да иска политическо убежище в Белгия.

Експерти твърдят, че процесът от арест до екстрадиция, включително и обжалванията, може да отнеме два месеца, през което време Пучдемон не може да бъде върнат в Испания. Това време може да му даде възможност да влияе и дори да участва, макар и от разстояние, в обявените от Мадрид регионални избори в Каталуния на 21 декември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!