Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп е на първото си посещение в Азия, а това изключително много тревожи целия свят. Лидерите в региона се притесняват, че импулсивността на Тръмп може да предизвика война със Северна Корея. В много азиатски страни пък върви дебатът дали трябва да си сътрудничат с Китай или със САЩ.

Всички анализатори се надяват, че Тръмп се е подготвил добре за визитата си, но съдейки по действията му досега – едва ли.

Президентът може да отстъпи на Китай още по няколко теми. Вече се отказа от търговската сделка с други 12 държави, която трябваше да се противопостави на Китай, като завиши търговските правила в Азия. САЩ се отказа и от Парижкото споразумение за климата. Всичко това даде на Пекин възможност да упражнява по-голямо влияние и в двете сфери.

Тръмп пристигна в Азия като оскърбен лидер, с рекордно ниско неодобрение и застой в законодателната му програма. За капак, скандалът с руската намеса в изборите от миналата година, все повече се разраства – редица негови съветници се сдобиха с обвинения.

Смяната на курса, която президентът направи в петък, дават известна яснота какво можем да очакваме от пътуването му. Той обяви, че ще се отказва от по-ранното си решение и че ще присъства на срещата на върха в Източна Азия – форум, на който ще бъдат лидерите на Китай и Русия и на който ще бъде обсъдено напрежението в Южнокитайско море, трансграничните заплахи и тероризма.

Ако Тръмп беше решил да не присъства на тази среща, това щеше да засили съмненията относно регионалните ангажименти на САЩ.

За да разсее всички съмнения, Тръмп ще държи реч, на която ще се обяви за „свободен и отворен” и пазар, за да задържи Китай. Държавният секретар Рекс Тилърсън вече каза, че е възможно САЩ да финансира инициативата на президента Си Дзинпин „Един колан, един път” с 1 млрд. долара.

Но откъде ще дойдат тези пари все още не се знае.

В контраст на слабостта на Тръмп, Си Дзинпин току що приключи конгреса на Китайската комунистическа партия, на който той беше записан в Конституцията. Китайският президент е изключително силен лидер, който успя да разшири обхвата на китайската политика, икономика и армия. Очевидно, че той има представа на къде иска да поведе страната си и за да постигне целта си, ще използва всички средства.

Тръмп вече обяви двата си основни приоритета при визитата си. Той иска Китай да упражнява по-голям натиск върху Северна Корея, за да може Пхенян да прекрати ядрената си програма. САЩ настоява Китай да спре купуването на севернокорейски въглища, да заекри севернокорейските банкови сметки и да изпрати севернокорейските работници вкъщи.

Си Дзинпин многократно е отхвърлял искането на Тръмп, защото всички тези действия могат да дестабилизират Северна Корея. Китай настоява за мирно разрешаване на конфликта. Тръмп обаче  не веднъж заплаши Ким Чен-Ун с бомбардиране и унищожаване на Северна Коря.

Американският президент настоява Китай да отвори пазарите си и да прекрати държавните субсидии, така че да има „Справедливо и реципрочно” отношение към Съединените щати.

Азиатските държави искат и се нуждаят от САЩ като демократичен контрапункт на Китай. Пътуването на Тръмп ще покаже дали той може да се справи с подобна задача.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук