Милован Дрецун
На снимката: Милован Дрецун

България има мощно разузнавателно присъствие в Сърбия. Тя участва в шпионския център в Скопие, заедно с Хърватия. Това са само част от тежките обвинения, които отправи тази сутрин по сръбската държавна телевизия председателят на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун.

В продължение на 12 минути Дрецун непрекъснато внушаваше, че България стои зад последния скандал, в който руски шпионин дава пари на висш сръбски чиновник. Поради тази причина днес се събира извънредно и Съветът по национална сигурност. Преди заседанието президентът Александър Вучич ще се срещне с руския посланик в Белград. Агенцията за сигурност и разузнаване на Сърбия официално потвърди автентичността на кадрите, на които Георгий Клебан дава пари на сръбски агент.

Агенция за сигурност разследва възможна шпионска афера. Сърбия и Русия са близки съюзници въпреки декларираното желание на Белград да влезе в ЕС. Те си зваимодействат тясно дори и в най-чувствителната област – отбраната – и това прави шпионския скандал още по-смущаващ от гледна точка на двустранните отношения.

„Много е важно да се каже в кой момент са публикувани тези записи в публичното пространство… Искам да Ви припомня, че България реагира много бурно по повод присъствието на руските ракетни системи С-400 по време на общите сръбско-руски военни учения. Тази история може да навреди на руско-сръбските отношения. Малко хора обърнаха внимания на реакцията на Атлантическия съвет в България. Тя мина незабелязано. Тя не може да се счита за несвързана с този случай. Те предупредиха българската общественост, че на тяхна територия Русия извършва хибридна война и нейната цел е извършването на терористични атаки. Искам да Ви припомня, че неотдавна аз лично съобщих публично, че в Скопие е сформиран и замаскиран разузнавателен център, където има шпиони от съседните държава като България, Хърватия, Северна Македония… В Сърбия България има изключително мощно разузнавателно присъствие“, подчерта още Милан Дрецун.

Дрецун, който се счита за един от най-близките сътрудници на президента Вучич, визира аферата с военния аташе в руското посолство в Белград Георгий Клебан, заснет на видео дава пари на сърбина, който ги брои. Разследването бе наредено лично от президента Вучич, а видеото, което предизвика скандала, е публикувано в „Ю тюб“ от българския журналист Христо Грозев. Вероятно затова Дрецун вижда задкулисна българска намеса, насочена към забиване на клин между Сърбия и Русия.

Според „Ройтерс“ сръбската „Агенция за сигурност и информация“ е потвърдила автентичността на видеото. Премиерът Ана Бърнабич пък потвърди пред сръбския „Блиц“, че Вучич е наредил разследването. По думите й, ако подозренията се потвърдят, това ще е „сериозен въпрос и проблем“. Сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович, вероятно не по съвпадение, е заминал в сряда за Мосва, където ще провежда дискусия по „предизвикателства към сигурността и сътрудничество в борбата с престъпността“ с ръководителя на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

Самият Дрецун, който е бивш член на партията на Милошевич, не за първи път намесва България в темата за шпионаж срещу Сърбия. През юни тази година той алармира, че „преди два месеца в Скопие е сформиран мощен разузнавателен екип, който работи под прикритие в един голям западноевропейски автомобилен завод“. По думите му целта на този разузнавателен център е „да бъде блокирано постигането на компромисно решение между Белград и Прищина“, а в този екип „работят разузнавачи от България, Северна Македония, Германия и Албания“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук