Групата на „Обединени патриоти“ ще подкрепи Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ, предаде БГНЕС. Той бе поканен на излушване от депутатите от НФСБ. Според тях Цацаров е успял да ги убеди с виждането си за дейността като бъдещ председател на Антикорупционната комисия, ако бъде избран на поста, с визията за реформи и за това как трябва да бъде вдигната комисията на крак, за да може да оправдае обществените очаквания.

Самият Цацаров заяви, че се е съгласил да се кандидатира за поста, защото смята, че антикорупционният орган има потенциал и трябва да възстанови престижа си. Той смята, че може да допринесе за това комисията да получи това място, което ѝ отрежда законът. Цацаров обеща да предложи промени в антикорупционния закон, въпреки че това не е работа на председателя на комисията.

„Гарантирам, че ще направя максимума, на който съм способен, за да възстановя имиджа на КПКОНПИ – каза номинираният за председател на комисията и настоящ главен прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в парламента – Не може да сте оптимисти за мен, един човек нищо не решава – трябва да сме оптимисти за всички. Ако всички имаме усещането не да сме оптимисти, а да си вършим работата, може би ще мръднем напред…Не е работа на председателя на комисията, нито на самата комисия да предлага изменения в закона. Това обаче не означава, че законът не се нуждае от промени, има доста несъвършенства. В своята концепция и при изслушването няма да скрия мнението си по отношение на всичко, което трябва да бъде променено в закона. Дали обаче ще бъде направено, не е мое правомощие.“

 

Запитан на кого би коленичил, Цацаров отговори:

„Според мен коленичи се в два случая – единият, когато човек много горещо се моли на Господ. Другият случай, когато се отдава памет на загиналите за България. Случаят, към който ме отнасяте, не е нито един от двата.“

На въпрос дали се притеснява от това, че има спорове дали декларациите му пред Сметната палата са изрядни, той посочи, че всяка година подава по две декларации.

„Всяка година в съответствие с разпоредбите на закона се прави проверка за съответствие“, каза още Цацаров.

Настоящият главен прокурор коментира и идеята на левицата комисията и председателят да се назначават от президента. По думите му, за него този модел „не е най-положителният и най-работещ“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук