Лозан Панов
На снимката: Лозан Панов, председател на ВКС

Председателят на ВКС Лозан Панов изпрати до министъра на правосъдието Данаил Кирилов писмо с въпроса защо не е включено в дневния ред на Пленума на ВСС обръщението на над 170 български съдии, внесено в Съвета, съобщиха от пресцентъра на Върховния касационен съд.

В обръщението си съдиите поискаха извинение от министър Кирилов и новоизбрания главен прокурор Иван Гешев за „недопустимо поведение“ по време на изслушванията на Гешев за одобряване на кондидатурата му и за „отправяне на заплахи“ от негова страна към съдия Атанаска Дишева.

Ето пълният и нередактиран текст на писмото на Панов:

„След заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), проведено на 14.11.2019 г., в медиите беше разпространено обръщение, подписано от над 170 български съдии, което според публикациите е изпратено на президента на Република България, председателя на Народното събрание на Република България, министър-председателя на Република България, Висшия съдебен съвет и Инспектората към Висшия съдебен съвет.

На мой въпрос по време на провеждане на заседанието на Пленума на ВСС на 21.11.2019 г. дали обръщението е получено във Висшия съдебен съвет и защо не е в дневния ред, представляващият ВСС г-н Боян Магдалинчев отговори, че е постъпило в Съвета, но не е включено в дневния ред на Пленума, тъй като не е той човекът, който определя дневния ред, а по Конституция и закон министърът на правосъдието го утвърждава.

Поради това моля за Вашата позиция по въпроса защо цитираното обръщение не е включено за разглеждане в дневния ред на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, проведено на 21.11.2019 г.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!