Димитър Бербатов

„Считаме, че БФС се опитва да направи пак някаква схема, по която да не бъдем допуснати до този конгрес, а такъв всъщност да се състои. Всеки клуб, който легитимно и в срок е издигнал свой делегат за конгреса, може да участва на конгреса. Призовавам всички клубове, според мен е редно да бъдат в петък в 10:30 пред НДК, зала 3, където ще се проведе конгрес. Аз и екипът ми ще бъдем там“. Това обяви кандидатът за президентския пост в Българския футболен съюз Димитър Бербатов на пресконференция днес.

В началото на този месец президентът на БФС Борислав Михайлов обяви, че на 18 март няма да се проведе конгрес заради течащите съдебни спорове между екипа на Бербатов и настоящето ръководство. Според Бербатов обаче централата планира да проведе тайно своя конгрес.

„Септември в търговски регистър има покана за редовен конгрес на 18 март. През януари има заседание на Изпълкома, който казва, че вече е насрочен конгрес и подписката е разгледана с информативна цел. През февруари бюро на Изпълкома утвърждава правила за организацията на конгреса. На 1 март се събира Изпълкомът и отменя конгреса. В дневния ред на този Изпълком няма точка, свързана с отмяна на конгреса. Тоест те не са в правото си да го отменят. В момента поканата за редовен конгрес все още е в търговски регистър, тя не може да бъде премахната. По тази причина конгресът не може да бъде отменен, той трябва да се проведе. Тъй като 30 дни преди провеждането на конгрес не може да се промени дневния ред, така той не може и да се отмени. Затова конгрес трябва да има“, каза Бербатов днес.

До 31.3.2022 БФС трябва да представи бюджет за 2022 пред ММС, който може да бъде утвърден и приет единствено и само на конгрес. Ако това не се случи, от БФС рискуват да им се отнеме лицензът.

„На всичкото отгоре БФС е ангажирал зала 3 в НДК, след като отмени конгреса. Защо се резервира зала 3 на НДК, ако конгрес няма да има? Изводите всеки може да си ги направи. Или ще има някакъв конгрес, или ще се попречи да се проведе някакъв законен конгрес. Това ще се случи.“, допълни той.

„Никой не иска да се стига до крайности. Ние търсим обединение, не разединение, да градим, не да рушим. Но това започва от легитимен конгрес. Нямаше да сме тук, ако досега се беше провел честен конгрес. Аз нямам правото да се откажа, защото 26 клуба са подали моята кандидатура с електронен подпис“, каза още голмайстор номер 1 в историята на българския национален отбор.

Кандидатът за президентския пост в БФС разкри, че сред някои клубове се прокрадва идеята да бойкотират футболните първенства в България заради отказа на централата да организира изборен конгрес. „Направихме пак обиколка, споделихме идеите си, видяхме положителното отношение и позитивизма, още повече от предните обиколки, видяхме желанието им за промяна, което личеше по начина, по който участваха в срещите. Някои от самите клубове предложиха и има идея дори да бойкотират първенствата в българския футбол, нещо, което е много радикално и никой не иска такова нещо. Просто защото промяната, за която се борят и подписката, която събраха, все още нищо не се случва по тези теми“.

Още спортни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук