Редакторът на руския Първи канал Марина Овсянникова, която прояви смелост и се опълчи на политиката на Путин директно в контролирана от него медия, е открита и е в московския съд. Това потвърди адвокатът и пред CNN.

Снимка, на която се виждат Овсянникова и един от нейните адвокати, Антон Гашински, беше публикувана в Telegram този следобед.

Дмитрий Захватов и други адвокати се опитваха да открият редакторката на Първи канал след протеста ѝ в понеделник.

Припомняме, че вчера тя застана зад тв водещата Екатерина Андреева и разгърна антивоенен плакат, на който бе написано: „Не на войната. Спрете войната. Не вярвайте на пропаганда. Тук ви лъжат. Руснаци срещу войната“. В този момент Андреева разказваше за плановете на правителството по смекчаване на последствията от западните санкции.

Преди протеста, който се случи на живо по нощната новинарска програма, редакторът записва видео, в което нарича събитията в Украйна „престъпление“, и казва, че се срамува да работи за това, което нарича кремълска пропаганда.

„Срамувам се, че си позволих да разказвам лъжи от телевизионния екран. Срамувах се, че позволих на руснаците да бъдат превърнати в зомбита“, обясни Овсяникова .

Тя призова руския народ да протестира срещу войната, казвайки, че само той може да „спре лудостта“.

Противоречива информация

По-рано бе съобщено, че Овсянникова е отведена в районното управление на Останкински район на Москва, но полицаите заявили на правозащитниците, че тя не е там. В нощта на 15 март се появи информация, че тя се намира в телевизионния център „Останкино“, но впоследствие не е открита.

Адвокатът Даниил Берман разказва за „Медуза“, че сутринта на 15 март адвокатите не са успели да намерят Овсянникова нито в дежурната част на „Останкино“, нито в полицейските управления на града.

Зеленски ѝ благодари

Президентът на Украйна Владимир Зеленски в ново видеопослание лично благодари на Овсянникова за нейната постъпка. „Благодарен съм на руснаците, които не спират да се опитват да предадат истината и лично на момичето, което влезе в студиото на Първи канал с плакат срещу войната. На тези, които не се страхуват да протестират, докато вашата страна все още не се е затворила от целия свят. Трябва да се борите, не трябва да губите своя шанс“, заяви той.

Заплаха от наказателна отговорност

По неофициални информация Марина Овсянникова е заплашена с административен протокол по новия член 20.3.3 от Кодекса за административните нарушения за „дискредитиране на използването на руските войски“. По-рано адвокат Даниил Берман не изключи, че Овсянникова може да бъде изправена пред наказателно дело.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук