Трима души са загинали и над 50 са ранени от взрив в склада за гориво в гъсто населен квартал на ливанската столица, предаде ливанската телевизия „Ал Джадид“.

В жилищна сграда имало склад за гориво за електрогенератор, съобщиха местните.

По други данни, там е имало бидони с бензин и резервоар с мазут.

Специалистите проверяват информацията. Пристигналите пожарни екипи се опитват да потушат огъня. Военнослужещи от ливанска армия и доброволци от гражданската защита евакуират хората от близките жилища.

 

Поредна експлозия

На 4 август пристанището в Бейрут избухна. Десетки сгради бяха срутени. А човешките жертви доближиха 200. Стотици се водят за безследно изчезнали. Ранени бяха над 6 000 човека.

 

Взривната вълна унищожи напълно по-голямата част от пристанището и околните квартали. Трагедията беше причинена от голяма пратка амониев нитрат, която е била складирана в пристанището, без да се спазват мерките за сигурност.

Пристанището е жизненоважно съоръжение за ливанската икономика, изградено главно върху вноса. Благосъстоянието на повечето ливанци се влошава от година на година. В допълнение към вътрешните проблеми, икономиката на страната през последните години е изправена пред сериозни удари отвън – приток на сирийски бежанци и пандемия на коронавирус.

По предварителни данни, щетите от адския взрив се равняват на 15 млрд. долара.

Малко повече от месец след опустошителната експлози, колона черен дим се появи отново над пристанището на ливанската столица в началото на септември.

Заради експлозиите хиляди излязоха по улиците на Ливан, за да протестират, а правителството подаде оставка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!