Външните министри на Русия, Азербайджан и Армения приеха съвместен документ след консултации в Москва, продължили до рано тази сутрин. Информацията съобщи руският външен министър Сергей Лавров.

Той заяви, че на преговорите в Москва за Нагорни Карабах е постигната договореност за прекратяване на огъня от 12:00 часа на 10 октомври.

Нагорни Карабах

Параметрите на документа ще бъдат съгласуван допълнително.

След влизането в сила на примирието днес по обед враждуващите страни ще започнат обмен на пленници и на телата на загиналите в продължилите две седмици бойни действия в Нагорни Карабах.

Зограб Мнацаканян
на снимката: външният министър на Армения Зограб Мнацаканян

Армения и Азербайджан пристъпват към преговори с цел бързо мирно регулиране, следва от текста на заявлението.

Сергей Лавров
на снимката: външният министър на Русия Сергей Лавров

Повече от 8 часа продължиха преговорите в Москва, инициирани от Владимир Путин. На консултациите присъстваха външните министри на Русия, Азербайджан и Армения Сергей Лавров, Джейхун Байрамов и Зограб Мнацаканян.

Джейхун Байрамов
на снимката: външният министър на Азербайджан Джейхун Байрамов

Знаково обръщение

По-рано в петък азербайджанският президент Илхам Алиев направи знаково обръщение към нацията, което съвпадна с началото на преговорите в Москва между външните министри на страната му и Армения

„Статуквото на Карабах повече не съществува, защото Баку го промени на бойното поле”, изтъкна Алиев.

И добави:

„Ние ще си върнем земята или по мирен, или по военен път. Непременно ще я върнем. Искаме да го направим по мирен път и да дадем на Армения последен шанс. Ние не искаме да се пролива кръв – искаме си нашата земя”, каза той.

Алиев подчерта, че страната му действа законно –Азербайджан няма претенции върху ничия земя, но и никога няма да даде своята.

Нагорни Карабах

Според него, Армения трябва да приеме основните принципи на урегулирането на конфликта в Нагорни Карабах и да напусне превзетите азербайджански територии.

Боеве Нагорни Карабах

„Единственият път за тяхното спасение е да излязат от нашите територии. Ние няколко пъти предложихме на Ереван да изпълни резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Заявихме, че Азербайджан няма да се примири със създалата се ситуация”, подчерта държавният глава. Той съобщи, че страната укрепва позициите си във всички направления, а основната цел на операцията е да „принуди агресора към мир”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!