Боеве Нагорни Карабах

Вторият по големина град в Азербайджан, Ганджа, е бил обстрелян от арменските сили като част от продължаващите сблъсъци за спорния регион Нагорни Карабах, съобщават от Би Би Си.

Градът е официално част от Азербайджан, но се управлява от етнически арменци.

Самопровъзгласилите се власти там казват, че са ударили военното летище на Гнджа, след като азербайджански сили са обстреляли столицата на региона Степанакерт.

Азербайджан заяви, че не са били засегнати обекти на военните части в Ганджа. Повече от 220 души са загинали от началото на сблъсъците преди седмица.

Има опасения обаче, че действителният брой на загиналите сред военните от страните в конфликта, както и сред цивилните, може да бъде много по-голям, тъй като твърденията за жертви от двете страни не са били обект на независима проверка.

Азербайджанската армия казва, че нейните сили са поели контрола над седем села от неделя, докато Нагорни Карабах казва, че нейните войски са „подобрили“ своите фронтови позиции.

По-рано тази седмица Армения заяви, че е готово да разговаря чрез посредници от Франция, Русия и САЩ, за да се опита да постигне споразумение за прекратяване на огъня.

Азербайджан, който бива открито подкрепен от Турция, поиска изтеглянето на арменските войски от Нагорни Карабах и прилежащите райони, завзети от етнически арменски войски.

Двете бивши съветски републики започнаха война за територията през 1988-94 г., като в крайна сметка обявиха прекратяване на огъня. Те обаче никога не са постигнали споразумение по този спор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!