Нагорни Карабах

Азербайджан обяви военно положение в страната, след като същото по-рано направи и Армения и оспорваният от нея регион Нагорни Карабах.

Мярката идва ден, след като светът научи за сблъсъци между Ереван и Баку. Към момента има загинали и ранени.

Тази сутрин с указ на президнета на Азербайджан в страната се обяви и частична мобилизация.

Ескалация в Нагорни Карабах

Ситуацията на контактната линия в Нагорни Карабах ескалира в неделя сутринта. Непризнатата република заяви, че азербайджанските военни са открили огън на нейна територия, включително срещу столицата Степанакерт. Има цивилни жертви.

Баку и Ереван се обвиняват взаимно за ескалацията. Министерството на отбраната на Азербайджан твърди, че арменската страна е започнала обстрела, а азербайджанските сили провеждат контраатака. Арменските военни твърдят, че Карабах е бил подложен на въздушни и ракетни атаки от Азербайджан.

Арменските власти въведоха военно положение в страната и обявиха обща мобилизация. Ръководството на непризнатата Република Нагорни Карабах направи същото.

Стотици жертви

Двете страни взаимно се обвиняват за стотици жертви от началото на конфликта, по информация на Би Би Си жертвите към момента са най-малко 23.

Баку и Ереван се обвиняват взаимно за началото на конфликта. Министерството на отбраната на Армения заяви, че Карабах е бил „подложен на въздушни и ракетни атаки“ от Азербайджан. Баку твърди, че арменските сили първи са открили огън, а азербайджанските войски са започнали контранастъпление.

Антонио Гутереш и редица световни лидери призоваха двете страни незабавно да прекратят военните действия и да спрат кръвопролитията.

Бойци от Близкия Изток влизат в битката

Подразделения на Турция в части от Сирия вече участват във военните действия в Нагорни Карабах, заяви арменският посланик в Русия Вардан Тоганян за РИА Новости.

„Според нашата информация Турция е разположила около 4 000 бойци от Сирия в Азербайджан за военни действия срещу Армения“, каза той.

Дипломатът добави, че е трудно да се определи етническия състав на тези групи.

Министерството на отбраната на Азербайджан от своя страна заяви, че „бойци, пристигнали от Сирия и други страни от Близкия изток“ се бият на страната на Армения.

Как започва конфликтът?

Карабахският конфликт започна през февруари 1988 г., когато автономния регион Нагорни Карабах обяви своето отделяне от азербайджанската ССР. В резултат на въоръжената конфронтация през 1992-1994 г. Азербайджан загуби контрол над Нагорни Карабах и седем съседни региона. От 1992 г. се водят преговори за мирно уреждане на конфликта в рамките на Минската група на ОССЕ, оглавявана от трима съпредседатели – Русия, САЩ и Франция. Азербайджан настоява за запазване на териториалната си цялост, Армения защитава интересите на непризнатата република, тъй като НКР не е страна в преговорите.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук