Докато чакаме да бъде постигнат „пълен консенсус” за приемането на България в еврозоната, истината е, че ние българите отдавна сме избрали еврото като наша валута. Левът не само е вързан преди 20 години с еврото, но половината сделки в страната, и половината кредити са в евро. Един от най-ярките примери е при пазарът на недвижими имоти и при банковите кредити.

Освен това последните 10 дни българите още веднъж „гласуваха” за еврото, като, по неофициална информация, смениха над 1 млрд. лева в евро. Забележете – не са ги сменили в долари, а в евро, което хич не е случайно.

В интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг финансистът и управител на консултантска фирма за придобивания и сливания „Маконис“ Евгений Кънев каза, че една от възможните причини правителството да е дало назад по отношение на присъединяването на България към еврозоната е „паниката на пазара след нескопосания опит за промяна в законодателството”.

„Това накара, по непотвърдена информация, над 1 млрд. лева да бъдат обърнати в евро. Ако това е изтълкувано от, така да кажем, придворните социолози като потенциален отлив на избиратели, това би било доста голям проблем предвид предстоящите след близо година парламентарни избори. Знаем, и така показва практиката, че винаги, когато има някакъв конфликт в обществото, някаква дискусия или дебат, който не е в подкрепа на теза, поставена от управляващите, те бързо се отдръпват от нея”, коментира Кънев.

И добави:

„Подтекстът, който допускам, е, че има някакви фактори, които са променили обстановката, ситуацията и възможността да влезем през април в „чакалнята“ /на еврозоната – бел. ред./.  Според последните информации, които пристигат от пазара, фактически още няма пълно потвърждение дали двете банки, които фактически показаха по-слаби резултати при стрестестовете, са изпълнили изискването за увеличение на капитала, за да могат да оправят своята капиталова адекватност. Това може да е една причина. Друга може да е някаква информация от Европа, че към настоящия момент фактически не е подходящо да бъде приета България.”

Евгений Кънева каза още:

„Премиерът артикулира, че трябва да се постигне абсолютен консенсус, което само по себе си е нонсенс, тъй като никога в едно, да кажем, сравнително демократично общество не може да има абсолютен консенсус по която и да било тема”.

Истината е, че нашата икономика и живот са неразривно свързани с еврото. Износът на България се равнява на  53 773.6 млн. лева (по данни на НСИ), от които 21 119,2 млн. са еврозоната. Освен това стотици хиляди български граждани работя т в държавите от еврозоната.

Тоест, българите сме избрали еврото много отдавна, без да чакаме правителството да „намери пълен консенсус”.

Цялото интервю с финансовия експерт Евгений Кънев може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!