Юбилейният 50-и конгрес на БСП се оказа драматичен, след като още снощи около 23.00 ч. започна гласуването на новото ръководство, а броенето на бюлетините все още не е приключило.

Делегатите промениха своята програма, тъй като докладите на Комисията за провеждане на избор за национални органи на БСП и на Комисията по личните молби, жалбите и заявленията все още не са готови.

Гласът на вътрешната опозицията в БСП ще се чува по-слабо, тъй като знакови лица остават извън Националния съвет. Сред тях са президентът на ПЕС Сергей Станишев, Валери Жаблянов, Ангел Найденов, Георги Пирински, Георги Гергов и др. Това стана ясно по време на 50-я юбилеен Конгрес на партията, на който бяха обявени резултати от провелите се избори за ново ръководство на партията.

Първият избран по правилата е Крум Зарков, който е получил 487 гласа от минимум 452.

Заради недостатъчно избрани членове от комисията по избор предложиха да се считат за избрани всички кандидати от 1 до 113 номер, както и всички от 1 до 37 номер за младежката организация.

Така по висшегласие бяха избрани всички останали в лицето на: Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Румен Гечев, Александър Симов, Кристиан Вигенин, Борислав Гуцанов, Атанас Зафиров, Вяра Йорданова, Костадин Паскалев, Борис Цветков, Виктор Годжов, Радослав Гайдарски, Румен Овчаров и други.

В Националния съвет влизат досегашните членове на Пленума в лицето на Манол Генов, Асен Гагаузов, Бриго Аспарухов, Георги Гьоков.

В Пленума влизат още лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов, Ана Янева, Филип Попов, Таско Ерменков, Георги Търновалийски, Христо Проданов, Евгени Кирилов, Весела Лечева, Зорница Василева, Иван Иванов, Десислава Йорданова, и други.

В младежката листа бяха избрани 37 кандидати, като най-голям брой гласове е получила Петя Михалевска. Сред избраните са и евродепутатът Цветелина Пенкова

Делегатите също приеха още съставът на Националния съвет да стане от 185 на 187 члена.

Реакциите на членовете на БСП

„За мен този резултат, който имаме за Национален съвет е логичен резултат от процесите, които текат в БСП през последните 4 години. Дълги години БСП беше единствената партия, която беше идейна, колективна, в която вървяха спорове и политиката се формираше чрез диалог“, каза президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев.

Той уточни още, че БСП започва да прилича на останалите партии, повечето от които са вождистки, концентрирани около лидера, и даде за пример провелия се пряк избор за председател на партията и подреждането на Националния съвет.

Според него след случилото се на конгреса и на вътрешнопартийния избор, БСП е лидерска партия, която няма здрава ясна идейна основа.

Станишев отчете, че тази нощ левицата е загубила политическата и идейната опозиция.

„Запази позиции обаче конюнктурната опозиция. Ако погледнем състава на Националния съвет, имаме около 2/3 представителство на кохортата на Корнелия Нинова. Нинова ще има Национален съвет, който вече няма да й прави проблеми, няма да има спорове. Той ще бъде гумен печат. И около 1/3 са хората, свързани с Кирил Добрев, с пловдивската организация, които ще могат да оказват някакво влияние. Всички хора с критично мислене са извън този състав“, коментира Станишев.

Той изрази скептицизъм и по отношение на това дали ще се изпълнят поетите от Нинова ангажименти партията да спечели парламентарните и президентски избори.

На въпрос дали ще се обтегнат отношенията между БСП и ПЕС заради различията на идейно ниво, президентът на европейските социалисти припомни за спора, възникнал с Истанбулската конвенция, и определи спора около конвенцията като фалшива новина и фалшива теза.

„Много пъти европейските социалисти са заявили, че компромис с ценности не може да има. Те имат много ясна политическа линия и всяка партия се оценява от гледна точка доколко отговаря на тези критерии. Не искам да кажа нищо конкретно. Казвам общата линия. Нашето политическо семейство е било критично към много партии в рамките на семейството, когато се виждат разминавания в ценностните неща“, уточни той и добави, че от фундаменталните неща не бива да се правят отстъпления.

На въпрос как ще работи с Корнелия Нинова оттук нататък, Станишев заяви, че ще му бъде много по-комфортно да работи с нея, и подчерта, че вече няма какво да прави в сегашния Национален съвет.

Според Антон Кутев пък взетите решения са право на делегатите, което според него са гласа на Конгреса и сега най-важният въпрос е как ще продължи напред партията.

„За мен ключови имена от левицата ги няма вече, – това за мен това е проблем. Аз смятам, че много от тези хора, които отпаднаха, са ценни. Трябва да видим по какъв начин да продължат да работят с и за БСП“, каза той.

Попитан дали по този начин не се цели да бъде заглушен гласът на вътрешната опозиция и инакомислещите, Кутев каза, че това ще осигури по-голям комфорт на Корнелия Нинова.

„Винаги съм мислел, че когато става дума за партийна работа и за политика, заглушаването на чийто и глас да е не е добър ход. Продуктивно е да чуваш критиките“, коментира депутатът и даде за пример Сергей Станишев, който през 13-годишното си управление винаги е държал противниците близо до себе си.

Антон Кутев обеща, че остава в партията и ще помага с каквото може, за да се реализират плановете и целите на БСП, след като вече и мантрата, че вътрешната опозиция пречи, не е валидна.

Румен Гечев изрази задоволство от новите попълнения в Националния съвет. Според него тази промяна ще спомогне БСП да стане първа политическа сила и добави, че има лица, които вдигат рейтинга на партията с 3-4%.

„Ние имаме „Визия за България“, но това не е достатъчно за избирателите. Те ще очакват по-детайлна предизборна програма за нашите намерения по бюджетната политика, по инвестиционна политика, по отношение на чужди инвестиции. Основният проблем на България са демографските проблеми, чието решаване минава през икономическите политики“, коментира Гечев.

По отношение на разцеплението в партията, Гечев заяви, че пред Нинова вече няма пречки да работи и прогнозира, че вече ще се работи по-леко.

От своя страна зам.-шефът на БСП Кирил Добрев каза, че новият Национален съвет е много добър.

„Тези неща, които днес свързват новия Национален съвет, са много повече от тези, които ги разделят. Оптимист съм, че ръководството на партията ще я води в правилна посока, стига тези млади хора да бъдат умни, да имат характер и да отстояват своите позиции, а не да бъдат машини за гласуване“, убеден е Добрев.

Той призна, че имена като Сергей Станишев, Георги Пирински и Михаил Миков ще липсват заради знанията и уменията си, но е уверен, че и новите колеги ще се научат

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!