Нито съкрушителната победа на ГЕРБ на фона на предварителните прогнози, нито прескачането на границата /засега/ от ДБ, изглеждат толкова впечатляващо, както изборния резултат на осъдената за подкуп Десислава Иванчева. Практически без кампания, защото такава не й бе разрешена, и без пари тя, според някои от прогнозите постига временен резултат от до 2%, което я поставя в класирането преди управляващите партии на Волен Сидеров и Валери Симеонов, които получават между 1,4 и 1,7%. Горе-долу същото е полжението с АБВ, които имат около 1,6%

В крайните резултати нещата може и да се променят и Иванчева дори да изостане малко от изброените политически формации, но това няма да намали впечатлението от успеха на един ограничаван и неравнопоставен кандидат над партийни апарати, подкрепени от значително финансиране.

Слоганът на Иванчева „Аз съм кандидат не за да избягам, а за да не приберат и вас!“ се оказа несравнимо по-реалистичен и привлекателен например от малоумното „Да си вземем своето от ЕС“ на „Атака“ и нейния устат кандидат.

В ЕП няма да видим нито Иванчева, нито някой от листите на посочените партии /за щастие/, но остава въпросът доколко е продуктивно да се превежда държавна субсидия на формации със затихващи функции, чиято подкрепа всеки момент може да се срине под тази за един осъден кандидат, който обаче се радва на истински симпатии сред част от гласуващите.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук