Европарламент
ЕП заклейми действията на Турция

Без ясен победител приключи първият вот в Страсбург по избора на нов председател на Европейския парламент, който се състои само ден, след като евролидерите се договориха кой да заеме водещите постове на останалите четори водещи европейски институции.

Новоизбраните на изборите в края на май 751 евродепутати проведоха първия таен вот за наследник на италианеца консерватор Антонио Таяни.

Списъкът с кандидати за длъжността включва Ска Келер („Зелените“, Германия), Сира Реджо (Европейска обединена левица, Испания), Давид- Мария Сасоли (Прогресивен алианс на социалистите и демократите, Италия) и Ян Захрадил (Алианс на консерваторите и реформаторите, Чехия).

На първия вот най-много гласове събра италианският социалдемократ Давид Сасоли – 325 гласа. Той обаче се нуждае от мнозинство от 332 гласа,за да спечели позицията.

Депутатите в момента провеждат втори вот. Ако и след него няма ясен победител, ще се проведе трето гласуване. Ако и след него не бъде избран ще се проведе и четвърто гласуване, за което е необходимо обикновено мнозинство и в което ще участват само двамата кандидати, събрали най-много гласове при предишните кръгове на гласуване.

Вотът идва само ден след тежките маратонски преговори на евролидерите в Брюксел по време на извънредния Европейски съвет. Правителствените и държавни ръководители от ЕС намериха консенсусно решение като номинираха четирима кандидати за висшите постове в евроблока, сред които за пръв път са и две жени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!