Рибарите в Поморие се оплакват, че тази година паламудът не излязъл. В мрежите се хващал чернокоп, лефер и попчета, пише БГНЕС.

Лодките излизат на брега с беден улов, малко зарган, който се лови през нощта. Рибарите казват, че тази година уловът е слаб и заради лошото време. 20 дни не са влизали заради провезата – силен вятър, който вдига опасна вълна.

„Сезонът е много слаб за рибарите, много лошо време. Изтърва се едрият лефтер. Паламудът се появи като циганка, изчезна и той и рибарите тази зима са обречени на доста голям глад. Имаше един възрастен рибар, бай Кольо Комисаря, той се удави с единия син на тези дати и всяка година си  я прави тази провеза, обаче тази година много време продължи”, разказа Иван Милев, който е рибар от 50 години.

Рибарите цяла година чакат есенната именно заради паламуда. Казват, че е най-вкусната черноморска риба, но тази година не излязъл.

„Долу на юг към Царево хванаха малко и замина, пасажите заминаха. То и заливът тук е мръсен, попчета няма, мидите измряха. Тая пречиствателна станция дето я направиха явно влияе”, оплаква се Георги, който е дошъл на лодките да си купи прясна риба.

На юг към Царево са се радвали на по-добър улов – чернокоп и лефер. Но лодките пълни с паламуд от миналата година ги няма. През зимата старите морски вълци пак ще влизат в морето, когато даде време – за карагьоз.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук