Народно събрание, бюджетна комисия

Без решение за датите за провеждане на президентските избори и евентуални предсрочни парламентарни завърши председателският съвет в Народното събрание. Причината е, че председателят на ЦИК Камелия Нейкова е съобщила за проблем с машините и това на практика е оставило на заден план определянето на дати, съобщи БНР.

И председателят на НС Ива Митева, и председателят на ЦИК Камелия Нейкова казаха, че спорът между комисията и доставчика на машините за гласуване „Сиела Норма“ е заради софтуера на машините. Според Нейкова на ЦИК не е предоставен целият софтуер, за да може да настройва сама машините за следващи избори. От фирмата имат финансови претенции към комисията в размер на 9 млн. лв.  По думите на Митева от компанията „Сиела“ са потвърдили, че могат да осигурят още 1200 машини до ноември.

В 11,30 предстои ново заседание на председателския съвет, на което ще бъде поканен представител на „Сиела“.

Все пак стана ясно, че формациите са постигнали принципно съгласие за избори 2 в 1 заедно с президентските, ако се стигне до нов предсрочен парламентарен вот. Датите, около които има консенсус за провеждане на президентските избори са 7 и 14 ноември, потвърди председателят на парламента Ива Митева.

Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов:

„Всички видове избори обсъждахме, но има проблем с машините и не знам как ще се реши. Днес ще има допълнителни срещи. Оказа се, че софтуерът не е ясно дали е собственост на „Сиела“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви за избори 2 в 1, ако се стигне до нов предсрочен парламентарен вот, като гаранция за висока избирателна активност и представителност.

„Аз мисля, че е по-добре две в едно с оглед на интереса на избирателите. Не дай Боже наистина да стане тежка Covid ситуация и три седмици подред хората да ходят на избори според мен би предизвикало ниска избирателна активност. Мисля, че ако е 2 в 1, ще бъде по-висока избирателната активност“.

Десислава Атанасова от ГЕРБ уточни:

„Ние мислим за избори две в едно като че ли всички във формата на председателски съвет. Датите, които се обсъждат, са през месец ноември – евентуално 7-и или 14 ноември, защото последната дата, на която могат да се проведе втори тур на президентските избори, е 21 ноември“.

Мая Манолова – председател на „ИБГНИ“ каза , че изборите трябва да са само с машини, за да не е проиграна възможността за честни избори.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!