икономика на България

Парите, които плащаме за издръжка на държавната администрация, са повече от парите, които плащаме за пенсии. Това каза служебният финансов министър Асен Василев по време на дебата по първото четене на актуализацията на бюджета в Комисията по бюджет и финанси.

По думите му има голяма армия от чиновници. Той коментира пред депутатите, че много хора в администрацията си вършат отлично работата, но наред с тях има и доста ненужни бюрократи, както и цели звена, които навремето са били необходими, но вече са архаични и трябва да бъдат закрити. Това трябва да бъде заложено като политика, ако искаме да има истинско електронно управление, смята Василев.

Понякога се оказва, че при дадено министерство и административна структура към него част от функциите се припокриват и този факт би могъл да доведе до липса на резултати. Нужни са реформи, включително намаляване на броя на управленските структури и на разходите за тях.

„В момента разходите за бюджетния сектор са с 12-13 млрд. лева по-големи от сумата за пенсиите“, изтъкна министърът. Той поясни, че първата и най-лесна стъпка за „оптимизация“ е закриването на незаетите трайно работни места.

Публична тайна е, че много министерства и други държавни структури нарочно пазят всяка щатна бройка, за да получават в пълен размер средствата за фонд „Работна заплата“. Пример за тази практика вече дълги години е МВР, където огромен брой места си стоят незаети, а дежурното оправдание е, че няма достатъчно кандидати и затова има „недокомплект“.

„На доста места има неефективни процеси, има незаети бройки, които продължават да се бюджетират като щат. Има функции, които са с отпаднала необходимост и сме помолили министерствата, доколкото е възможно, да направят прегледи и функционален анализ и да подадат обратно бюджети, които отговарят на нуждите и дейностите. Не да се вземе миналата година и да се увеличат с 30% разходите за персонал“, уточни финансовият министър.

Припомняме, че правителството в оставка, в условията на пандемия и тежка икономическа и социална грижа в края на миналата година реши да увеличи с 30% заплатите на около 33 600 чиновници.

Служебният министър на финансите смята, че закриването на кухите щатове е недостатъчно и че има още много „трески за дялане“ в държавните структури.

Василев не даде конкретни примери, само посочи, че се надява ведомствата добросъвестно да анализират възможностите за оптимизация и да предложат проектобюджетите си за догодина с редукция. „Крайно време е да спре порочната практика всеки да вземе за база досегашните си разходи и да ги предложи в същия вид с „инфлационно увеличение““, смята министърът. Той издаде, че в проектобюджета за 2022 г. ще бъде заложено леко общо намаление на разходите за администрацията. Това не означава поголовно намаляване на бюджетите, някои ще получат повече, други обаче ще трябва да свият разходите си, уточни Василев.

Според анализатори в България възнаграждението на държавните служители е по-високо средната заплата, което е много необичайно за страните, с които се сравняваме. Друг основен проблем е, че въпреки големите харчове за държавна администрация, ефективността е много малка.

Припомняме, че по данни на НСИ наетите лица в България са близо 2 900 000 души. От тях около 2 200 000 са в частния сектор, а около 700 000 – в обществения. С този дял на публичния сектор от 24% страната ни е далеч от средното за ЕС – 16%. Броят на пенсионерите в България пък е малко над 2 000 000 души.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!