На снимката: Георги Ганев

В България възнаграждението на държавните служители е по-високо от това в частния сектор. Това е много необичайно за страните, с които се сравняваме. Това коментира специално за ДЕБАТИ.БГ икономистът Георги Ганев.

„Странното в случая с България е, че заплащането на държавните служители е доста по-високо от средната заплата в България. Нещо, което не е типично за страните от ЕС, с които се сравняваме, защото там, заплатите в частния сектор са значително по-високи от тези в публичния сектор“, казва Ганев.

Според него друг основен проблем е, че въпреки големите харчове за държавна администрация, ефективността е много малка.

„Големият проблем в България е, че ние много харчим за администрация, но резултатът е никакъв  от гледна точка на ефективност. Трябва да върви паралелно оптимизирането на броя на държавните служители, заедно с оптимизирането на количеството и качеството услуга, за парите, които гражданите плащат.“

Според Ганев, решението на проблема е в това да започне да се оценява именно ефективността на администрацията.

„Докато не намерим някакъв начин да оценяваме резултатите, постигнати от държавната администрация, най-вероятно разходите ще продължат да бъдат твърде високи. Тъй като на държавата никой не й държи сметка колко са ефективни нейните разходи и тя няма как да фалира и да бъде изхвърлена от пазара, те винаги се надуват. И докато не намерим начин да мерим резултатите, ние ще имаме раздути разходи в публичния сектор“, смята Ганев.

Защо толкова години проблемите с раздутата администрация в България не са решени и какво може да се направи в тази посока, четете утре на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!