Администрация

Вчера по време на първото заседание на Обществения съвет за управлението на публичните финанси, сформиран от служебния финансов министър Асен Василев, стана известно, че издръжката на служителите в държавната и общинската администрация и всички структури в бюджетната сфера, е най-голямото разходно перо за хазната.

През последните пет години възнагражденията и осигуровките на тези служители са нараснали почти с 60%. Това означава, че през 2021 г. вече достигат 12.5 млрд. лв. Сумата е 1/4 от всички планирани разходи и по-голяма от трансфера, който бюджетът прави годишно за пенсии.

От изнесените данни се разбра, и че България е в челните места по брой полицаи, прокурори и съдии на глава от населението в Европейския съюз.

Сред всички министерства и държавни структури най-голям щат служители има Министерството на вътрешните работи – близо 48 500 души. На 100 000 българи се падат 408 служители на силовото ведомство. По този показател изпреварваме Испания, Австрия, Франция, Германия, Полша, Румъния и още 12 държави в ЕС. А по разходи за полицията спрямо БВП сме на първо място с 1.4%, при средно 0.9% за ЕС.

България е първенец в Евросъюза и по разходи за съдебната власт. Страната ни отделя най-много пари спрямо БВП за издръжката на съдебната власт – 0.7% при средни 0.3% в ЕС. Това е два и половина пъти повече от средното ниво за ЕС. Страната ни е и в ТОП 5 на страните-членки с най-много съдии на 100 000 души население -32 магистрати.

На фона на неспиращите критики от ЕС, и незадоволителните резултати, в съдебната власт, в която са заети 14 100 души, се получава и най-високата средна заплата сред всички бюджетни организации в страната – 2930 лв. за 2020 г. Най-добре платени са в Конституционния съд, където брутната месечна заплата е 6300 лв.

От работещите в министерствата най-висока средна заплата се получава във финансовото министерство – 1853 лв. След него е Министерството на правосъдието със средно възнаграждение 1734 лв.

В публичната сфера у нас работят над 534 700 души, при над 1.78 млн. заети в частния сектор, показват данните на НСИ за 2020 г.

В ТОП 25 на бюджетните организации щатните бройки са 389 000, посочи финансовото министерство по време на дискусията. От тях 218 600 се трудят в общините, като най-голям е броят на заетите в общинските училища и детски градини – 129 200 души. Държавните висши училища също са сред бюджетните структури с най-голям брой персонал – 21 700.

Бюджетът се пълни от данъците на работещите в реалния сектор и при спад на възнагражденията в много отрасли, заради пандемията, изникват въпросите, дали е справедливо да се дават още пари на държавната администрация, и на кого е нужна тази безсмислена армия от чиновници.

Прави впечатление, че увеличението на възнагражденията за последните 5 години се извършва набързо и без никаква оценка на въздействието. Това навежда на мисълта, че целите на социалната мярка са по-скоро политически, отколкото икономически.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!