Атанас Пеканов

Ще намалим финансирането за София с около 200 млн. лева без да застрашим следващия етап на метрото. Тези пари трябва да отидат за образование и здраве за други региони. В столицата не е установен устойчив модел на финансиране на инфраструктурните проекти и до известна степен е научена да получава „безплатен обяд”. Това е заявил в Министерски съвет днес вицепремиерът Атанас Пеканов на среща с кмета на столицата Йорданка Фандъкова и нейния екип.

По-късно в своята страница във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова изрази несъгласието си с намаляването на бюджета на столицата, посочвайки, че се е опитала да обясни ситуацията на Пеканов, но очевидно безуспешно.

София попада в единствения район на страната, който не е сред най-бедните в Европа и въпреки това там се наливат най много пари.

По време на срещата вицепремиерът адресира проблемите, които намира в разпределянето на европейските средства в страната, което се отразява пряко на нейното развитие.

„За пореден път заявявам категорично, че логиката на моята позиция по отношение на финансирането за столицата е чисто икономическа. Пет от шестте района на страната ни са сред най-бедните в цяла Европа. Районът на София не попада сред тях, а продължава да получава несъразмерно голяма част от средствата и парите ще бъдат намалени“, заяви вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов.

Пеканов и експертният му екип посочиха, че е сериозна грешка за общата стратегия на страната административното задържане на София в Югозападния район за планиране. Преобладаващата част от столиците в ЕС са отделени в самостоятелни икономически райони. Единствено България продължава да не следва този подход с цел да гарантира повече средства специално за столицата. Решението да не се извади област София от Югозападния район от предишното правителство за идния програмен период ни вещае съответно допълнителни проблеми и рискува парите за останалите населени места от Югозападния район.

Европейските институции от години ни казват, че това трябва да спре и че парите, които ни дават, трябва да отиват за сближаване, а не приоритетно за единствения ни район, който се справя малко по-добре. Съответно именно той трябва да търси по-добри и устойчиви модели да се финансира в по-голяма степен със собствени приходи.

„Никога не сме поставяли под въпрос важността на софийското метро като водещ проект. Въпреки, че сме убедени, че това не е най-правилният механизъм за финансиране на важни инфраструктурни проекти, в нито един момент не сме застрашавали метрото. Но намаляване на средствата за столицата трябва и ще има. По настоящите ни разчети е нужно намаляване на финансирането по Плана с около 200 млн. лв. Правилно е тези пари да отидат за образование и здравеопазване на всички български граждани, а не само към отделни проекти в столицата”, категоричен е вицепремиерът.

Йорданка Фандъкова не е съгласна с намаляването на бюджета

Кметът на София очкавано не одобри съкращаването на бюджета на столицата, като в своя Фейсбук профил тя заяви, че Пеканов използва неверни внушения в търсенето на аргументи за намаляване на парите за София.

След срещата Фандъкова коментира, че в Плана за възстановяване и развитие от средствата за София са отделени 5%, които са предвидени за конкретни проекти.

„Според вицепремиера по европейските фондове това е голямата концентрация на средства, която трябва да се намали. Днес успях да споделя на г-н Пеканов, че зад тези „5% концентрация“, стоят над 1,5 млн. граждани, които изпращат в държавната хазна 40% от данъчните приходи, които държавата събира. На фона на тази „концентрация“ трябва да отчетем и фактът, че Столична община от години не получава т.нар. изравнителна субсидия – процент от данъците, които да се връщат от държавата в общинския бюджет.”, обяснява Фандъкова, без да отчита факта, че столицата отдавна се е превърнала в притегателна точка за хората, които не могат да намерят работа в своя район, поради което и най-вероятно работещите там сформират такъв голям процент от данъчните приходи.

Фандъкова посочва още, че се е опитала да обясни на Пеканов, икономист по професия, разликата между Кохезионните фондове и Плана за възстановяване и устойчивост.

„Да, София вече е икономически силен град и някои от нашите проекти, като този за метрото, не могат да получават пари от кохезионните фондове, те остават насочени напълно към по-бедните региони“, казва Фандъкова и добавя: „Планът за възстановяване обаче е съвсем друг, нов механизъм. Неговата цел е да подпомогне държавите и градовете да се справят с последиците от пандемията и да развиват устойчиви и зелени политики. Проектът за метрото на София отговаря напълно на критериите за финансиране, каквато до момента беше и предварителната оценка на Комисията.

Все пак Фандъкова посочва, че е убедена, че Пеканов прави разлика между двата механизма, но според нея в търсенето на аргументи за намаляване на парите за София и пренасочването им за други проекти, той използва неверни внушения.

Кметицата все пак е била уверена от министър-председателя Янев, че средствата за проекта за метрото ще останат в плана за възстановяване, макар и с намалени средства.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук