Без допълнителни такси за разговори от чужбина в държавите от Европейския съюз.

Краят на роуминга беше наречен „истински европейски успех” от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и министър-председателя на Малта Джоузеф Мускат.

Повече от 10 години продължиха преговорите между институциите на ЕС и телекомуникационните оператори. Премахването на допълнителни тарифи, които плащахме при разговори, изпращане на съобщения и използване на интернет данни, когато сме в чужбина, стана възможно след споразумение между правителствата и техните телекоми за цените на едро, които операторите ще искат едни от други за взаимно ползване на мрежите си.

„Според правилата, всеки съществуващ договор, включващ услугата роуминг автоматично се превръща в договор за роуминг като у дома”, каза говорителят на ЕК по цифровата икономика Натали Вандищат.

От днес, българите, които пътуват в чужбина, ще плащат същата цена за минута разговор, SMS или интернет данни, която плащат в България, без допълнително оскъпяване.

Минута разговор на територията ще ни струва не повече от 3 евроцента.

SMS-ът не може да е по-скъп от 1 евроцент, а за да сваляме музика, сърфираме в интернет или изпращаме снимки, ще плащаме до 7,70 евро за всеки гигабайт.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук